Ledare

10 saker alla kan göra för att vänstern ska vinna

Del av tips nummer 9: Det gäller för oss att inte vara naiva. Visa solidaritet med nazisternas måltavlor, stödprenumerera på Expo som kartlägger och bevakar deras framfart och om du kan; skapa beredskap. Vi kan inte förlita oss på att KRIS (som gjorde stora insatser i Almedalen), polisen eller AFA ska sköta skyddet åt oss. Det är sjukt att det ska vara så; men börja styrketräna. Foto: Isabell Höjman/TT

Det är mycket som går åt fel håll. Men det finns saker du tillsammans med andra kan göra för att ändra på det. Flammans Anna Herdy kommer med 10 handfasta tips.

Ledare

 


1. Organisera dig

Vill du att vänstern ska vinna så är det bästa verktyget att organisera sig, för till skillnad från högern så har vänstern inga kapitalstarka företagskoncerner i ryggen. Vänstern utgörs av dem som kallar sig vänster och organiserar sig för vänsterns frågor. Gå med i ett av arbetarrörelsens partier. Känner du inte att du vill ta steget och gå med i ett parti? Det gör inget. Kolla om Momentum Sverige finns på din ort och engagera dig för en progressiv politisk utveckling där. Annars kan du gå med i facket och valarbeta för arbetares rättigheter med dem eller gå med i någon annan rörelse på din ort som driver en fråga du brinner för; Ingen människa är illegal, Förskoleupproret eller Miljöförbundet Jordens vänner.

2. Starta en Youtube-kanal
Är du en festdödare som tråkar ut vänner och bekanta med långa utläggningar om politik? Starta en Youtube-kanal eller spela in korta filmer på Facebook och vräk ut din ilska över sakernas tillstånd där istället (du måste inte sitta i en bil). Kanske blir du ett internet-fenomen med storpublik?

3. Läs en bok
Att kunskap är makt är inte bara en klyscha. Motstå frestelsen från Netflix och Facebook och läs något matnyttigt om ekonomi eller politik, eller lär av framgångsrika rörelser i andra länder. Var social samtidigt och starta en studiecirkel eller politisk bokklubb med några vänner.

4. Radera ditt Facebook-konto
… eller ta åtminstone en paus från återkommande, meningslösa diskussioner med samma snäva krets av ”vänner”. Sociala medier tillfredsställer hjärnans törst efter information, men inte vårt behov av kunskap. Det är som en diet av bara socker och snabba kolhydrater.

Är du en festdödare som tråkar ut vänner och bekanta med långa utläggningar om politik? Starta en Youtube-kanal!

5. Våga vägra partiledardebatter
De säger lite om vad partierna faktiskt tycker. Det finns mest plats för one-liners och inte så mycket för politik. Frågeställningarna är alltid ställda på fel premisser och tiden är alltid för kort. Snuttifierat och smått, när det behöver vara stort, ideologiskt och demokratiskt. Så, arrangera en vänsterdebatt på den lokala puben, där progressiva får samlas och lyssna på lokala företrädare från arbetarrörelsen får diskutera utifrån vänsterns premisser. Kanske kan facket vara med och sponsra?

6. Prata med dina grannar
… om vad de tycker om sitt område, om vad de tycker om kommunens politiska styre eller vad som behöver bli bättre i Sverige som helhet. Varför inte fråga om ni ska organisera något tillsammans som löser de problem ni tillsammans kan identifiera? Starta en namninsamling via Skiftet om en lokal fråga som kan få stor spridning och inflytande på den lokala politiken.

7. Börja blogga
Skriv om din vardag, om dina vänner och bekanta. Skriv om dina grannars verklighet och vad som behöver göras. Har du nördat in dig i ett politiskt ämnesområde som till exempel förskolan? Skriv om det! På så vis kan du påverka debatten om förskolans verksamhet och dess förutsättningar ur ett vänsterperspektiv. Se till att uppdatera ofta och se till att rätt personer (opinionsbildare, politiker, journalister) läser det genom att maila dem eller ”pinga” in dem på Twitter. Det som skrivs i dag är ofta för kort och för oinitierat. Se till att göra motsatsen.

8. Crowdfunda vänstermedia
Hör du till de lyckliga som faktiskt har pengar över när månaden är slut? Stötta alternativa vänstermedia: prenumerera på en vänstertidning, som tillexempel Flamman, stöd din favorit-podcast via insamlingsverktyget Patreon, eller swisha ett bidrag till valfri progressiv nyhetssajt.

Sätt dig ner med några vänner och måla upp ett kontrafaktiskt framtidsscenario som beskriver hur samhället skulle se ut om politiken tog en annan riktning.

9. Skapa beredskap mot nazisterna
Nazisterna och rasisterna mobiliserar. För många i vänstern är det inget nytt att de hotar, hatar och misshandlar, men frekvensen av brott ökar nu. När NMR attackerar kommunpolitiker och buar ut partiledare får allt fler upp ögonen både för dem och för hotet de utgör. I kommuner som Ludvika, Borlänge och Vaggeryd är deras närvaro vardag. Det gäller för oss att inte vara naiva. Visa solidaritet med nazisternas måltavlor, stödprenumerera på Expo som kartlägger och bevakar deras framfart och om du kan; skapa beredskap. Vi kan inte förlita oss på att KRIS (som gjorde stora insatser i Almedalen), polisen eller AFA ska sköta skyddet åt oss. Det är sjukt att det ska vara så; men börja styrketräna. Det kan rädda dig den dag nazisterna är på samma plats som du.

10. Peppa varandra
Det är verkligen lätt att känna sig politiskt deprimerad, därför måste vi också stötta oss som vill annorlunda och som har kvar ambitionen att försöka påverka detta. Sätt dig ner med några vänner och måla upp ett kontrafaktiskt framtidsscenario som beskriver hur samhället skulle se ut om politiken tog en annan riktning. Historien har visat oss att det är motstånd och sammanhållning mot odemokratisk och fascistisk samhällsutveckling som leder till framgång. Vi skriver historien tillsammans och för att orka göra det behöver vi varandras stöd.

  • #val2018
  • Almedalen
  • Flamman-TV
  • organisering
  • vänstern
  • YouTube

Ledare