Nyheter

2021 – rekordsommar i extremväder

Kanada, USA, Iran och Ryssland är några av de länder som upplever extremväder. Foto: AP/TT.

När FN:s expertorganisation för meteorologiska frågor ska sammanfatta väderåret 2021 blir listan över extrema händelser lång, trots att bara dryga halva året har gått. Organisationen pekar också på att det finns ett samband mellan extremhettan, skyfallen och jordskreden, och klimatförändringar. Sommarens extremväder har redan nu skördat hundratals liv världen över.

Nyheter

 

Översvämningar i Belgien, Nederländerna och Tyskland
Extrema skyfall drabbar stora delar av Europa, men översvämningarna är värst i Tyskland och Belgien, där över 190 personer omkommer. Hundratals personer saknas fortfarande.

Värmebölja i västra Kanada
I slutet av juni mäter samhället Lytton 49,5 grader, vilket är en historisk siffra. Värmeböljan skördar 130 människors liv och samhället förstörs den 30 juni av en eldsvåda.

Skogsbränder i USA
I Oregon brinner i juli en yta lika stor som två stycken New York-städer. Runt 2000 människor har evakuerats från sina hem. Ytterligare 80 skogsbränder rasar på andra håll i landet, och två av de största vattendragen når rekordlåga nivåer. Forskare varnar för att västra USA kan drabbas av den värsta torkan på 1200 år.

Skyfall i Kina
Minst 33 personer dör och hundratals evakueras när hela kvarter dränks i vatten efter kraftiga skyfall i Zhengzhou.

Vattenbrist i Iran
Nederbörden i Iran är halverad i jämförelse med tidigare år, vilket resulterar i vattenkris i jordbruk och hushåll, och den värsta torkan på 50 år. Protester har brutit ut i landet, där fyra personer omkommit.

Extremhetta i Sibirien
Nordöstra Sibiren har den varmaste sommaren på 150 år. 187 skogsbränder härjar i landet och experter varnar för att värmen hotar att tina permafrosten, som i sin tur kan leda till ytterligare utsläpp.

Jordskred i Indien
Efter monsunregn, jordskred och kollapsade vägar omkommer totalt nästan 140 personer i Indien, bland annat i Mumbai. Över 84 000 personer ska ha evakuerats från sina hem.

  • extremväder
  • Klimat
  • klimatkris
  • väder

Nytt