Ledare

Samma gamla moderater

Nygammal. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) inleder partiets Sverigemöte i Karlstad. Partiet presenterade sin nya logga - som ser ut som den gamla. Foto: Linn Malmén / TT

Moderaternas nya politik ser mycket ut som deras gamla. Och i deras politik finns bara en grupp vinnare.

Ledare

På pressbilden kavlar Ulf Kristerson upp ärmarna. Han ska ta tag i Sverige, hävdar han. Skapa världens bästa integrationspolitik och bygga en ny svensk modell.Men det ser mest ut som om han kavlar upp ärmarna för att ge fattiga och nyanlända ett rejält kok stryk.

Det är moderata Sverigedeagar i helgen och nu ska partiet bli nytt igen. Nya moderaterna ska inte vara nya moderaterna, utan mer gamla moderaterna. Den gamla loggan är tillbaka – men i ett slags eftergift är den både mörk- och ljusblå. Kanske säger det någonting. Kanske säger det bara att M är ett parti som tror att symboler är viktigare än politik.

Den stora nyheten är att M tillsätter en integrationskomission som ska ta fram ”konkreta och genomförbara reformer”. I praktiken betyder det antagligen reformer som kan få stöd av riksdagens högermajoritet.

– Det är en lite konstig idé att den som kommer hit ska anpassa sig lite till Sverige och Sverige ska anpassa sig till den som kommer. Det har aldrig fungerat, det vet alla, säger Ulf Kristersson.

Utöver det innebär ”den nya svenska modellen” som partiet nu ska jobba med att ta fram och driva igenom i så mycket som tio år framöver mer av det gamla vanliga. Stärkt företagande och ett värnande av den sociala rörligheten.

Den nya är inte så nytt. I själva verket har projektet nya gamla moderaterna varit igång länge. Anna Kinberg Batra vände sig ifrån Reinfeldts moderater, tog smällen för det, och efterträddes av Ulf Kristersson som nu förfinar hennes modell. Förstärker de konservativa dragen med politiken allt mer maniskt inställd på det man kallar integration.

Det är lätt att se tillbaka på Reinfeldt-eran som en ljusare tid för Moderaterna, när man talade om öppna hjärtan. Men man ska komma ihåg att regeringen Reinfeldt ett och två genomförde några av de mest omfattande privatiseringarna i Sveriges historia, sålde allt de kunde komma över, bröt ned välfärden och lämnade dörren på glänt för Sverigedemokraterna.

Vilket högerprojekt som var eller är sämst är egentligen en onödig diskussion. Båda är direkt skadliga för samhällets mest utsatta och åtminstone väldigt kostsamma för oss andra.

Det har alltid bara funnits en grupp vinnare på Moderat politik. Det är deras nya svenska modell lika mycket som den gamla.

Fördelen är att det går dåligt. Sedan ny-kille-effekten när Kristersson tillträdde klingade av har partiet störtat utför i väljarundersökningarna. Enligt pollofpolls sammanvägning av opinionsundersökningar är man snart nere på Anna Kinberg-Batras lägstanivå igen. Partiets nylansering i dag är inte, hur många värdeord och nya loggor man än hittar på, en djärv satsning så mycket som ett desperat försök att hålla sig kvar i det politiska strålkastarljuset.

  • Fredrik Reinfeldt
  • integration
  • Moderaterna
  • Ulf Kristersson
  • välfärd

Ledare