Ledare

Höstbudget 2017

40 välkomna miljarder

Foto: Claudio Bresciani/TT

Vinnarna i årets budet är de som har allra minst. Det är bra. Nu är det dags att ta av dem som har allra mest.

Ledare

 

 

Onsdagen den 13 september presenterade Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson att de i samband med höstbudgeten tar de första stegen mot att helt ta bort skatteklyftan mellan lön och pension. Från nästa år sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för ungefär 75 procent av alla pensionärer över 65 år.

Detta kommer vara den enskilt största utgiftsposten i statens budget och berör nästan en tredjedel av dem som ska rösta nästa år. Intresset för frågan har dock varit väldigt liten. För att inte säga obefintlig. Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin uppmärksammade sina följare på att det var en enda journalist som ställde en fråga under pressträffen, och den frågan handlade inte ens om pensionärsskatten. Det är talande för en journalistkår som söker konflikt i varje givet läge, och som har för lite tid på sig att göra ett gediget researcharbete. Och kanske säger det en del om denna grupps egna intressen.

Inget parti skulle gå emot förslagen om att få bort klyftan. Därför är den ointressant. Att det påverkar en väldigt stor grupp människor väsentligt, det är inte lika intressant. Att pensionärskatten ska bort är bara en av alla reformer som presenterats de senaste två veckorna. Borta är den budgetpromenad då siffrorna fortfarande var opresenterade. Nu föregås istället budgetdebatten av väldigt många utspel och presskonferenser. Något som gör att fler delar av den uppmärksammas – i alla fall om journalisterna tycker att det är viktigt.

Något som kan sammanfatta denna budget-period är att V har blivit skickliga budgetförhandlare. Miljöpartiet syns knappt och när de gör det är det med små, små reformer. Visst, biståndsbudgeten är hög och några små avdrag har de fått igenom. Men verkan och påverkan har framförallt Vänsterpartiets reformer.

Borta är de enorma brösttonerna över småpotatis och istället så ser vi en kulmen i årets höstbudget där Vänsterpartiet fått igenom hyfsat stora reformer som på riktigt påverkar landet i rätt riktning. Samhällsekonomiskt viktiga gratis cellprov, 4,7 miljarder kronor i ett paket till vården (varav 1 miljard om året i fem år går till den behövande förlossningsvården). Reformer i socialförsäkringssystemet, ersättningsnivåerna och om man får gissa vad som kommer presenteras vid budgetdebatten så gissar ledarredaktionen på höjda barnbidrag, något som skulle göra stor skillnad för många barnfamiljer som lever på marginalen.

Vinnarna kommer vara de som har allra minst. Det är bra.

40 miljarder av behövda reformer. Vinnarna kommer vara de som har allra minst. Det är bra. Dessvärre är de stora skattehöjningarna på de som har mest fortfarande lång borta. För varje liten antydan till skattehöjning så hotar oppositionen med kaos. I läget som regeringen och Vänsterparitet befinner sig i nu, så skulle det vara modigt att se vad den snart nog imploderade borgerligheten skulle sätta emot vid skattehöjningarna?

  • #budget17
  • höstbudget
  • Regeringen Löfven
  • Socialdemokraterna
  • vänsterpartiet

Ledare