Ledare

Abortlagen dödade Savita – nu måste vi fira dess avskaffande

Ljus och blommor har lagts ner vid muralmålningen av Savita Halappanavar i Dublin. Foto: Niall Carson/AP/TT.

Trettioettåriga Savita Halappanavar blev en av de sista att dö på grund av Irlands restriktiva abortlagar. Nu har landets kvinnor visat att de både kan ta kampen och vinna den, skriver Judith Kiros.

Ledare

En irländsk kompis till mig lägger upp ett foto på sig själv i sociala medier: hon har på sig en tröja med orden ”Repeal” på i vitt mot svart. ”Jag är en av väldigt många på planet som har på mig den här tröjan”, skriver hon som en kommentar till bilden. Hon är bara en av de många (främst kvinnor) som reste tillbaka till Irland för att rösta bort en av världens mest restriktiva abortlagar under parollen ”Repeal the Eighth”. Enligt nuvarande irländska lagar – och specifikt deras Eighth Amendment – bedöms fostret har samma rätt till liv som modern. Bara i fall då moderns liv anses vara hotats får en abort genomföras.
Men snart kommer det att se annorlunda ut. I en tid då många kamper slutar med besvikelse, eller med en omarbetad och neutraliserad version av ursprungskravet, känns det som en enorm triumf att man på Irland lyckades få bort en konservativ, skadlig lagstiftning som kan kosta kvinnor allt. Det är därför också otroligt hoppfullt att en överväldigande majoritet röstade för kvinnors rätt till sina egna kroppar, liv och beslut.

En av kvinnorna som faktiskt dog som ett resultat av de restriktiva abortlagarna var trettioettåringen Savita Halappanavar. Eftersom läkarna inte trodde att graviditeten skulle leda till hennes död förnekades hon abort och avled en vecka efter att hon lades in på sjukhus. Hennes make, Praveen Halappanavar, berättar i en intervju med brittiska The Guardian att Savitas förfrågan om abort hade besvarats med: ”detta är ett katolskt land”. Både hon och barnet avled.

Eftersom läkarna inte trodde att graviditeten skulle leda till Savita Halappanavars död förnekades hon abort och avled en vecka efter att hon lades in på sjukhus

I veckan har människor lämnat blommor och meddelanden vid en väggmålning av Savita Halappanavar, de skriver ”jag är så ledsen för att du fick lida” och ”jag önskar att du aldrig hade behövt ge ditt liv för detta”. Det är uppenbart att Savita Halappanavars öde har spelat in i hur folk har sett på abortlagarna. Hennes far, Andanappa Yalagi, säger: ”Vi har fått rättvisa för Savita”.
Nu återstår det att rösta om de hårda abortlagarna på Nordirland. Ett stort antal parlamentariker har pressat den brittiska premiärministern Theresa May att tillåta en liknande omröstning på just Nordirland – och med tanke på veckans resultat ser det ljust ut. Vi måste fira de vinster vi ser. Nu har irländska kvinnor visat att de är villiga att inte bara ta kampen, utan också att vinna den.

  • abortlagar
  • Irland
  • rätten till abort
  • Repeal the Eighth
  • Savita Halappanavar

Ledare