Ledare

Åkesson är en av näringslivets favoriter

När magasinet Connoisseur frågar landets miljonärer om deras favoritpartiledare kommer Jimmie Åkesson på andra plats. Foto: Anders Wiklund/TT.

Tidningen Connoisseur går ut till de finansiellt mest framgångsrika individerna i Sverige. Det är inte en slump att Jimmie Åkesson är den näst mest omtyckta partiledaren i denna grupp.

Ledare

Det är mars 2018 och Magasinet Connoisseur, som når 0,5 procent av Sveriges befolkning med en årsinkomst över 1,9 miljoner kronor, publicerar en undersökning som visar att 71 procent av landets miljonärer ligger sömnlösa över oron för att skatterna ska höjas. Nu ett halvår senare kanske de stackars miljonärerna sover gott. Trots att valets utgång är tydlig – det rödgröna blocket är större än Alliansen – kan de borgerliga partierna kuppa till sig regeringsmakten med hjälp av fascisterna i Sverigedemokraterna.

Det finns ett starkt och brett stöd för att begränsa vinster i välfärden och motståndet mot privat vinstuttag sträcker sig långt in i borgerliga led. Många borgerliga väljare vill till och med ha hårdare tag mot privata välfärdsföretag än Stefan Löfvens socialdemokrater. I Sverige betalar man skatt och det är fult att fuska på andras bekostnad. Svenska folket tycker helt enkelt inte om kapitalister som inte gör rätt för sig.

Men efter valet kan en majoritet i riksdagen ge kapitalet grönt ljus att fortsätta plundra välfärden och gömma undan pengar i skatteparadis. Svenskt Näringsliv har investerat tid och pengar i att påverka Sverigedemokraterna för att säkra ett långsiktigt stabilt stöd i riksdagen för näringslivets politiska krav. Planerna på vinstbegränsning i välfärden skrotas, ingen risk att förmögenhetsskatten återinförs och ingen regering som känner sig tvungen att ställa storbankerna till svars. Sverigedemokraterna har också gått med på att släppa på hyresregleringen för att införa marknadshyror med hyreschock på upp till 50 procent för landets hyresgäster.

Sverigedemokraterna slår varken vakt om Sverige eller svenskar

Sverigedemokraterna slår varken vakt om Sverige eller svenskar. Deras enda funktion är att försvara kapitalets intressen och skylla effekterna av den orättvisa högerpolitiken på invandrare och flyktingar. När magasinet Connoisseur frågar landets miljonärer om deras favoritpartiledare kommer Jimmie Åkesson på andra plats. Det är ingen slump.

  • alliansen
  • borgerliga
  • Connoisseur
  • Jimmie Åkesson
  • miljonärer
  • Svenskt Näringsliv
  • Sverigedemokraterna

Ledare