Inrikes

Aktivister fick högerextrem konferens flyttad

Paul Kruger, ledare för VVK, talar på den flyttade konferensen under helgen. Foto: Skärmdump Youtube

En högerextrem konferens om Sydafrika tvingades flytta under helgen. Konferensanläggningen avbokade mötet efter att aktivister kontaktat företaget och informerat om deltagarnas politiska ställningstaganden.

Inrikes

Konferensen ”A way forward” anordnades av en svensk före detta SMR-medlem, och handlade om det påstådda hotet mot landets vita minioritetsbefolkning.

Bakom kampanjen för att stoppa mötet stod organisationen Kämpa Stockholm.

Emil Boss, författare, aktivist och en av de som deltog i aktionen, berättar att privatpersoner som hörde av sig till den konferensanläggning i Stockholm där mötet skulle hållas fick lokaluthyraren att avboka den svenska högerextremistens sammankomst.

– Han är liksom en fullfjädrad nazist, så det är väldigt legitimt att berätta det för dem, säger Emil Boss till Flamman.

Konferensen skulle ha ägt rum på en konferensanläggning i centrala Stockholm. Bland de inbjudna gästerna fanns flera representanter för sydafrikanska rasistiska organisationer. Lokalen hade bokats av företaget Boerman Scandinavia som, enligt konferensanläggningen, inte varit tydliga med sina planer.

Konferensen kunde dock genomföras i en annan lokal under helgen.

Bland de planerade deltagarna fanns bland annat Carel Boshoff jr, som är ledare för den Sydafrikanska byn Orania, där svarta inte är välkomna. Bland deltagarna fanns också Paul Kruger, ledare för den sydafrikanska vit makt-organisationen VVK.

Deltog gjorde även minst en aktiv medlem i NMR.

Hur mycket hjälper det här, att tvinga dem att byta lokal?

– Det är svårt att säga. En viktig del är att exponera deras ganska ljusskygga samling, och få allmänhetens ögon på dem.  Men det är också viktigt att göra en markering, inte minst mot sociala rörelser i Sydafrika, säger Emil Boss, som också menar att högerextremister från båda länderna gärna vill beskriva deras samarbete som ”framtiden”.

– Jag jobbar delvis i Sydafrika och extremhögern där är ju väldigt obehaglig, välbeväpnad och resursstark.

    Inrikes