Inrikes

Alby kan förlora miljonbelopp efter ägarbytet

Tunnelbanestationen i Alby. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Trots löften om långsiktigt ägande säljer den privata bostadsvärden Mitt Alby vidare 1300 lägenheter. Nu kan även andra delar av det gamla avtalet upphöra. Det kan kosta lokalsamhället en miljon varje år.

Inrikes

Förra veckan stod det klart att de 1300 lägenheter som allmännyttan i Alby sålde till en privat bostadsspekulant 2013 återigen kommer att säljas.
Den tidigare ägaren Mitt Alby, som bland annat lovat ett långsiktigt ägande, gör en vinst på 700 miljoner.
– De roffar åt sig och de lurar oss, gång på gång på gång, säger en boende i området, som vill vara anonym, till Flamman.
Men på Botkyrkabyggen, som sålde husen för fem år sedan var reaktionen snarare förvåning.
– Ja, vi blev förvånade, sen blev nästa steg att vi måste agera. För att prata om avtalet, säger Charlotta Lundström, press­ansvarig på Botkyrkabyggen.

Jag tror att om man köper trettonhundra lägenheter så vill man vara lyhörd, och det är viktigt att man förstår den unika själ som finns i Alby

Frågan är om den nya hyresvärden, D. Carnegie, kommer uppfylla de åtaganden som formulerades i avtalet mellan Botkyrkabyggen och Mitt Alby vid förra försäljningen.
Det handlar bland annat om en miljon kronor om året som hyresvärden förbundit sig att lägga på civilsamhället. Pengarna fördelas genom subventionerade lokalhyror på 400 000 kronor och 600 000 kronor i rena bidrag, bland annat till Botkyrka kommuns kreativa fond och lokala ideella organisationer.

”Man vill vara lyhörd”

Charlotta Lundström tycker inte att Botkyrkabyggen var naiva vid den tidigare försäljningen, och tror på en fortsatt möjlighet att få igenom kraven hos den nya hyresvärden.
– Jag tror att om man köper trettonhundra lägenheter så vill man vara lyhörd, och det är viktigt att man förstår den unika själ som finns i Alby, säger hon.
Flamman har sökt den nya hyresvärden, som på måndagen hänvisar till sjukdom hos sin talesperson och ber att få återkomma. Det har vid tidningens pressläggning ännu inte skett.
Att bostäderna bara fem år efter den första försäljningen nu kan säljas vidare med stor vinst, tyder inte på att Botkyrkabyggen gjorde en dålig affär 2013, enligt Charlotta Lundström.
– 2013 så var det en helt annan hyresbostadsmarknad. Bostadsbristen fanns ju 2013 också, men den har blivit betydligt värre. Det påverkar förstås värdet.
Man har inte underskattat vad bostäderna kan bli värda?
– Nej de här husen var väldigt väl genomgångna inför försäljningen. Återigen, det har hänt saker på bostadsmarknaden. Det har hänt saker som man inte kunde förutse då.

 

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Alby
  • bostadsmarknaden
  • Botkyrkabyggen
  • Mitt Alby

Inrikes