Ungefär elva procent av alla pensionärer i Sverige arbetar i någon utsträckning. De senaste tio åren har ett antal bemanningsföretag specialiserat sig på att hyra ut pensionärer. Många marknadsför sina tjänster som en win-win-situation. Kunderna får erfaren personal och medarbetarna får en meningsfull sysselsättning och extrapengar
– Det är två grupper som arbetar hos oss, dels de som vill komma ut och träffa folk och fortsätta med det de är duktiga på. Där är kanske den sociala biten viktigast. Den andra gruppen är de som har det ganska tufft med låg pension och dålig ekonomi, säger Josef Lund, vd för Hyr en pensionär.
Företaget startades för ungefär tio år sedan av hans svärfar som själv då nyligen hade gått i pension och ville ha en meningsfull sysselsättning.
– Dessutom tyckte han det var ett otroligt slöseri med kunskap när det fanns pensionärer som ville fortsätta jobba på en lagom nivå.
Vid den tidpunkten infördes Rut- och Rot-avdrag. Dessutom fick pensionärer stora skattelättnader på arbetsinkomster som gjorde det mer gynnsamt att fortsätta arbeta. En annan möjlig orsak till att företag med kollektivavtal hyr ut just pensionärer är att det finns skrivelser i LO:s bemanningsavtal om att visstidsanställda ska ha en annan huvudsaklig inkomst, som ålderspension eller studiemedel.
– Jobben som är förknippade med Rut och Rot är ofta mindre renoveringar och trädgårdsarbeten och städ. Det är det som vi nischar in oss på eftersom vi har personal som gärna gör lite mindre jobb när de har tid.
I princip alla bemanningsföretag nischade mot pensionärer marknadsför sig genom just Rut- och Rot-avdrag, även om vissa också hyr ut exempelvis pensionerade lärare. På företagens hemsidor finns ibland räkneexempel där man kan se hur billigt det blir med skattesubventioner. En del har kollektivavtal, medan andra inte har det (se faktaruta). Hyr en pensionär har inte kollektivavtal.
Hur har ni tänkt kring det?
– De jobbar på de premisser de vill och vill inte de ta ett jobb så är det så. Det är egentligen de som sätter villkoren.
– De har ju sin försörjning tryggad, sedan om de vill spä på sin pension lite grann så erbjuder de sina tjänster.
”Färdigjobbade”
Kent Ackholt, ombudsman på LO och ansvarig för bemanningsavtalet som LO-förbunden har tecknat, påpekar att hela bemanningsbranschen har växt de senaste åren.
– Den legitimerades för 15-16 år sedan när vi tecknade avtal med dem.
Enligt Kent Ackholt är inte bemanningsföretag som hyr ut pensionärer något som LO ägnar sig särskilt mycket åt.
– De är färdigjobbade, det är därför de är pensionärer. Det är inget som upptar min eller LO:s tid. Vi har betydligt viktigare saker på vår agenda.
Finns det risk att fattiga pensionärer som känner sig tvingade att fortsätta arbeta skulle kunna bidra till låglönekonkurrens?
– Jag tänker mig att många av pensionärerna har ett värde som de själva sätter. De står inte med mössan i hand och ber om ett jobb. Jag har inte haft jättemycket kontakt med dem som jobbat på såna företag, men de som jag har träffat har gjort det för att det är roligt och att de känner att de har lite mer att ge.
Tvingas jobba
Men det är inte alla pensionärer som arbetar för att det är roligt. Totalt finns runt 231 000 pensionärer som lever under fattigdomsgränsen i Sverige.
– Många väljer att jobba till 67 för att vi har så dålig lön, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
De medlemmar som hon träffar finns inte i bemanningsföretag, men det är vanligt bland Vårdförbundets medlemmar att fortsätta arbeta efter att man fyllt 65. En del tvingas till det för att få en pension som går att leva på. Andra tycker det är roligt att hålla kontakten med arbetslivet eller känner ett kall att bidra när personalbristen är hög.
Vad behöver göras för att förbättra pensionerna för era medlemmar?
– Att erbjuda alla heltid och att ges förutsättningar att orka jobba heltid. Många orkar inte jobba heltid med den arbetsbelastning som det innebär i dag.