Inrikes

Socialdemokraternas kongress:

Alla talade om terror

Justitieminister Morgan Johansson svarar på pressens frågor om terror och migrationspolitik på Socialdemokraternas kongress. Foto: Tor Gasslander.

Socialdemokraternas partikongress kom till stor del att handla om terrordådet i Stockholm. Att få träffas och diskutera även under svåra omständigheter var viktigt, enligt utrikesministern. Men samtidigt höjs röster för att partiet inte får fastna i det tal om hårdare tag som präglat kongressen.

Inrikes

– Nä, det är inte som vanligt, säger en polis utanför Socialdemokraternas kongress på Svenska mässan i Göteborg på söndagen. Säkerheten var påtagligt höjd efter förra veckans terrorattentat i Stockholm. Runt hela byggnaden stod poliser med så kallade förstärkningsvapen – kulsprutepistoler – utposterade. Besökarnas väskor söktes igenom i jakt på vapen.
Två dagar efter den misstänkta terrorattacken i Stockholm höll en mycket bestämd Stefan Löfven tal i kongresshallen efter att ha valts till partiordförande. Valet var visserligen en formalitet, men salen var fullsatt. På bildskärmen bakom statsministern vajade den svenska flaggan.
Dagen innan hade Socialdemokraterna inlett sin kongress –  den 39:e i ordningen – utan att ha sin partiordförande närvarande. Han prioriterade arbetet som statsminister efter dådet på Drottninggatan, och hyllades för det, även av sina kollegor i oppositionen.
När han talade under söndagen låg fokus fortfarande på fredagens händelser.
– Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften i den svenska demokratin. Det finns inga kompromisser, dundrade statsministern.
Precis som för övriga landet låg den misstänkta terrorattacken, där en 39-årig man tros ha dödat fyra personer genom att köra en lastbil nedför Drottninggatan, som en skugga över kongressen.
Margot Wallström, utrikesminister, hade en förhållandevis undanskymd roll. Ingen av de stora stridsfrågorna föll under hennes område. När hon mötte den församlade pressen några timmar efter statsministerns tal valde även hon i stället att tala om hur partiet hanterade det inträffade.
– Jag upplever att det har varit en väldigt god stämning på den här kongressen trots att vi möts mot en så allvarlig och dyster bakgrund. Just då behöver man också träffas. Det har varit en möjlighet för alla i partiet att prata om det som hänt och även diskutera vägen framåt.
Men det misstänkta terrorattentatet fick också direkta politiska avtryck.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson öppnade efter dådet för skarpare lagstiftning för att förhindra terrorism.
– Det kan vara så att vi behöver förstärka det här ytterligare. Då gör vi det.
Inrikesminister Anders Ygeman har nu bjudit in allianspartierna till ett samtal om åtgärder mot terrorism, som ska hållas efter påsk. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är däremot inte inbjudna.

”Lyft in kampen mot brottens orsaker”

Statsvetaren Ulf Bjereld är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Han har traditionellt varit en förespråkare för en mjuk linje inom socialdemokratin. Enligt honom markerar kongressen ett väldigt tydligt fokus på hårdare tag, möjligen på bekostnad av ett samtal om de bakomliggande orsakerna.
– Det är viktigt att den fortsatta diskussionen nu inte bara handlar om repressiva åtgärder utan att man även där lyfter in kampen mot brottens orsaker som det långsiktigt mest effektiva sättet att bekämpa brottslighet.
Innebär det som hände i Stockholm att man måste fokusera mer på repression?
– Ja, och då menar jag inte bara att man måste fokusera mer på det av strategiska skäl. Men alla tänker på det här och nu. Det här var en akut situation med ett ohyggligt dåd, så det är klart att man lägger ett stort fokus på om vi kunde gjort något annorlunda. Att den typen av frågor dominerar, det ser jag som helt naturligt. Det viktiga är vad som kommer sen.
Hur mycket det misstänkta terrordådet faktiskt påverkade kongressbesluten är svårt att säga. Motionerna till kongressen var redan inlämnade när dådet på Drottninggatan inträffade, men samtidigt tycks många av frågorna i praktiken ha avgjorts i de temagrupper där berörda ombud tillsammans med representanter för partiledningen diskuterade hur formuleringarna i de dokument som kongressombuden motionerat på ska utformas. De mötena hölls på själva kongressen.

10 000 fler poliser

I de frågor där partiledningen hade förutspåtts möta hårt motstånd nåddes i stället i många fall kompromisser.  Det är normalt för socialdemokratiska kongresser, men till skillnad från tidigare var också ombuden måna om att inte gå i allt för hård polemik med partiledningen. Debatten om att återinföra permanenta uppehållstillstånd och tillåta familjeåterförening slutade i att partiet stod kvar vid att återinförande ska vara partiets principiella hållning, utan att egentligen förbinda sig att ändra på någonting i nuläget.
Samtidigt har partiet lovat att ta fram en tidsplan för en helt individualiserad föräldraförsäkring och utökat sin officiella linje om ett stopp för vinster i välfärden till att innefatta fler områden än bara skolan. Båda är förändringar som har drivits av ombuden, och som inte från början fanns med i partistyrelsens förslag.
På tisdagen gjorde också partiledningen ett utspel som till en början var planerat till lördagen, men som flyttades på grund av fredagens händelser. Regeringen vill nu ha 10 000 fler poliser – alltså dubbelt så många som regeringens tidigare förslag.
– Sverige är i grunden ett tryggt land. Men utvecklingen under senare år har ställt polisen inför en lång rad krävande utmaningar. Vi ser en ny brottsstruktur växa fram med ökade krav på polisinsatser, sa Magdalena Andersson.

  • #skongress
  • #svpol
  • Socialdemokraterna
  • terrorism

Inrikes