Ledare

Alla väntar på Bernie

Just nu väntar alla på ett besked från Bernie Sanders. Foto: Patrick Semansky/AP/TT.

Kommer de nya progressiva Demokraterna att utmana Wall Street och därmed stjälpa partietablissemangets chanser att mobilisera inför primärvalet? Thaher Pelaseyed om maktkampen inom Demokraterna om vem som ska få formulera valbudskapet till den amerikanska arbetarklassen.

Ledare

Den längsta federala avstängningen i USA:s historia är över för den här gången. I måndags kunde 800 000 statsanställda återvända till sina jobb och få ut sina lönecheckar. Men om mindre än en månad kan avstängningen återinföras om inte politikerna kommer överens om de av Trump initierade stärkta gränskontrollerna.

I USA är det privata sparandet rekordlågt. Majoriteten av amerikanerna har inte ens 500 dollar (motsvarande cirka 5 000 kronor) sparade i fall olyckan är framme. Trumps avstängning har tvingat många anställda att söka upp välgörenhetsorganisationer för att mätta sina familjer. Trumps mål med avstängningen var att tvinga Demokraterna att rösta på en statsbudget som betalar för Trumps rasistiska mur mot Mexiko. Resultatet blev ett fiasko. Amerikansk ekonomi förlorade 11 miljarder dollar på 35 dagar och Trump dras med rekordlåga popularitetssiffror. Vinnaren är den nya talmannen och Demokraten (och kvinnan!) Nancy Pelosi som framställs som räddaren som tillfälligt satt stopp för Trumps vansinnesfärd.

Värderingar i stället för klass
Till skillnad mot vad de flesta tror sig veta om amerikanernas syn på pengar, är de av historiska skäl skeptiska till kapital- och maktkoncentration. Den federala republiken byggdes faktiskt av kolonisatörer som flydde undan den europeiska aristokratin. 1917, samma år som den ryska revolutionen, införde USA som första land en 67-procentig marginalskatt på de högsta inkomsterna. Höga marginalskatter var på plats så sent som sent som 1981. Sedan dess har mycket förändrats. Idag äger den rikaste procenten mer än de 95 procenten i botten. Det framstår som oförståeligt att den politiska debatten inte handlar om denna enorma ojämlikhet, inte minst när statsanställda skickas hem utan lön mitt under USA:s mest kommersiella högtid, julen. När Demokraterna nu tar över Representanthuset står två lagförslag på agendan; att höja statsanställdas löner och att minska lönegapet mellan kvinnor och män, ett lagförslag som presenterades för första gången redan för två decennier sedan. Men de stora reformerna lär utebli. Medan den amerikanska vänstern gärna bedriver ett värderingskrig gentemot Trumps utfall har den hittills misslyckats med att lyfta politiska krav som förenar arbetarklassen. Det behövs eftersom högern skickligt har splittrat den längs etniska och kulturella linjer.

Radikala Demokrater, radikala idéer
Demokraterna står inför en förändringsprocess. De stora protesterna mot oljeledningar i Standing Rock och skolskjutningen i Parkland som ledde till ”March for Our Lives” som krävde hårdare vapenlagar och nu senast organisationen ”Sunrise” som arbetar för en ”Green New Deal” – alla är exempel på rörelser som har allierat sig med nyvalda progressiva demokrater för att utmana partietablissemanget.

Medan den amerikanska vänstern gärna bedriver ett värderingskrig gentemot Trumps utfall har den hittills misslyckats med att lyfta politiska krav som förenar arbetarklassen

I dag pratas det om ett generationsskifte inom den amerikanska vänstern, där rörelser som till exempel klimatrörelsen som länge dominerats av välutbildade vita amerikaner, nu leds av unga ur arbetarklassen, ofta med rötter i andra delar av världen, som Karibien, Central- och Latinamerika, Indien och Sydostasien. De mest framträdande kvinnorna inom Demokraterna vänsterflank, Harvard-professorn Elizabeth Warren och aktivisten Alexandria Ocasio-Cortez, representerar ett tvärsnitt av progressiva veteraner och de unga aktivister som nu tar plats i partiet.

Det är ingen slump att en av Elisabeth Warrens första skarpa förslag som presidentkandidat är en skatt på 2 procent på förmögenheter som överstiger 50 miljoner dollar. Men det mest omtalade förslaget kommer från stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez som vill införa en 70-procentig skatt på inkomster över 10 miljoner dollar. Enligt en undersökning stödjer hela 59 procent av amerikanerna Ocasio-Cortezs förslag. Det pågår en maktkamp inom Demokraterna. I vilken utsträckningar ska partiet utmana den ekonomiska makten? En konfrontation med Wall Street skulle stjälpa partietablissemangets chanser att mobilisera inför primärvalet. Just därför väntar alla på ett besked från Bernie Sanders. Om Sanders tillkännager sin kandidatur till presidentposten kan progressiva Demokrater få ett välbehövligt övertag i kampen om vem som får formulera det Demokratiska partiets valbudskap till den amerikanska arbetarklassen.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Bernie Sanders
  • demokraterna
  • ekonomisk makt
  • primärval
  • USA
  • Wall Street

Ledare