Nyheter

Allt hårdare politiskt förtryck av kurder i Turkiet

Selahattin Demirtas, en av pro-kurdiska HDP:s partiledare, talar till det turkiska parlamentet i Ankara. I enlighet med en ny lag hotas han och 54 av hans kollegor av fängelsestraff. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT.

I måndags skedde en stor politisk utrensning av kurdiska politiker i Turkiet. Samtidigt inleder Vänsterpartiet fadderprogram för HDP-kollegor.

Nyheter

I måndags morse stormades 28 kommunkontor i sydöstra Turkiet varav 24 var styrda av det kurdiska partiet Demokratiska Regionpartiet DBP, systerparti till Folkets Demokratiska Parti HDP. Samtliga folkvalda borgmästare avsattes och ersattes av regimtrogna guvernörer via dekret från regeringen. De turkiska myndigheterna hävdade att de kurdiska borgmästarna hade samröre med terrorstämplade Kurdistans Arbetarparti PKK.
Det är bara den senaste i en rad liknande händelser där den turkiska regeringen utnyttjar det undantagstillstånd som infördes efter det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli för att bekämpa politiska motståndare. Så sent som förra veckan avskedades över 11 000 lärare med ett enda dekret. I ett officiellt uttalande från HDP sade partiets ledning att tillsättningen av förvaltare ”bryter mot flera konstitutionella klausuler och demokratiska internationella konventioner som Turkiet skrivit under” och den uppmanade regeringen att ”sluta försöka utnyttja kuppförsöket” .

Erdogan ”oroad”

Yekbun Alp, som är född i turkiska Kurdistan och sitter i Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Uppsala, instämmer i kritiken:
– Det som hänt efter den misslyckade kuppförsöket är att Erdogan nu gör det som militären hade gjort om de hade lyckats med kuppen. Den riktiga kuppen sker alltså just nu, säger hon.
Sedan kuppförsöket har förföljelsen av politiska motståndare nått tidigare icke skådade nivåer i Turkiet. Tiotusentals har fängslats och över 80 000 statliga tjänstemän har avskedats misstänkta för stöd till Gülen-rörelsen, numera kallad FETO (Fetullah Gülen Terror Organisation) av regeringen. Frenesin i utrensningarna har fått alltfler att oroas, nu uppenbarligen även president Erdogan själv. Förra veckan klagade han på att ”irrelevanta” personer rensades ut och i ett tal till sina guvernörer sade han: ”jag vill inte att ni tävlar om vem som kan avskeda flest tjänstemän. Jag vill att ni ska vara rättvisa.”

Vänsterpartiet ordnar fadderprogram

För HDP är situationen särskilt svår. I maj i år drev president Erdogan igenom en lag som innebär att åtalsimmuniteten för parlamentsledamöter hävs. För HDP:s del innebar det att 55 av deras 59 ledamöter riskerar fängelse för brott som ”förolämpning av presidenten” eller ”propaganda för terrororganisation”.
– Det är politiska åtal. I grund och botten handlar detta lagförslag om att få bort HDP och kurder från den politiska arenan, säger Yekbun Alp.
I lördags talade HDP:s ena partiledare Selahattin Demirtas på den 20:e kurdiska kulturfestivalen i Skandinavien i Solnahallen i Stockholm. Partiet har påbörjat en kampanj för att uppmärksamma omvärlden om förtrycket mot kurderna, i synnerhet de 55 ledamöter som nu riskerar fängelse. Arbetet sker i samarbete med HDP i Bryssel och Kurdiska Demokratiska Samhällscentret i Sverige. Ett led i kampanjen är ett fadderprogram där politiker inom Vänsterpartiet agerar faddrar åt 21 kollegor i HDP som hotas av åtal i Turkiet. Yekbun Alp är ansvarig för programmet:
– Fadderskapet handlar om att man ska uppmärksamma sin fadders situation och delta vid eventuella rättegångar.
Demirtas tackade i sitt tal Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som är hans personliga fadder för deras stöd. Sjöstedt svarade med att lova att de kommer att finnas vid åhörarläktaren vid rättegångarna och att de kommer att lyfta upp deras situation i riksdagen och ansluta sig till kurderna i Sverige när de är ute och demonstrerar.

  • Turkiet

Nytt