Kultur

”Allt var redan förberett”

Politisk thriller. I augusti 2016 blir Dilma Rousseff, Brasiliens första kvinnliga president, avsatt från sin post av senaten. The Trial utspelar sig huvudsakligen i rättssalen och fokuserar på Dilmas försvarsteam.

I The Trial har dokumentärfilmaren Maria Augusta Ramos skildrat rättsprocessen mot Brasiliens tidigare president Dilma Rouseff. Flamman träffar henne på dokumentärfilmfestivalen Tempo i Stockholm.

Kultur

Valet av den högerextreme presidenten Jair Bolsonaro i Brasilien beskrivs ofta som ett resultat av vänsterns misslyckande i Latinamerika. Maria Augusta Ramos, menar dock att det är en naiv analys.
När vi ses har president Bolsonaro just publicerat en film på sina sociala medier som föreställer två fulla män som urinerar på varandra. Publiceringen är Bolsanaros svar på de protester som pågår mot honom inom ramen för den brasilianska karnevalen, men med dem har han även lyckats reta upp en stor del av landets kristna fundamentalister. ”Vad är ens en ’golden shower’?”, frågar Bolsonaro oskyldigt på Twitter, men skadan är redan skedd.

Enligt Maria Ramos har en stor anti-Bolsonaro-rörelse börjat ta fart. Även delar av eliten har tröttnat på honom eftersom han fortsätter att göra bort sig.
– Högern vill genomföra den här stora pensionsreformen man länge siktat in sig på, som är direkt riktad mot Brasiliens fattiga, men sedan skulle jag inte bli förvånad om man gör sig av med honom, säger hon och beställer en ny dubbel espresso att kurera förkylningen med.
Hon har sedan premiären av The Trial ifjol turnerat i Europa och Nordamerika och är förvånad över hur de senaste årens kaos i brasiliansk politik skildrats i väst.
– Man kan inte förstå Bolsonaro om man inte förstår processen mot Dilma Roussef. Vad som överraskat mig är hur även progressiva i väst gått på hela bluffen om att Dilma och Lula faktiskt var skyldiga till någon sorts ”korruption”. Västerländsk media har ett enormt ansvar i hur okritiskt man upprepat högerns propaganda kring processen.

Vilka var drivkrafterna bakom processen mot Dilma och Arbetarpartiet?
– Ekonomiska naturligtvis. En vagel i ögat på den brasilianska högern har länge varit Arbetarpartiets reformer rörande borrning efter olja och skövling av Amazonas, vilka nu rivs upp. Hela det ekonomiska program som Bolsonaro genomför utformades medan processen mot Dilma fortfarande pågick. Allt var redan förberett, vilket är ytterligare ett bevis på att det hela var en planerad kupp.
Bolsonaro medverkar i filmen. Det är när han röstar för att åtala Dilma Rousseff och tillägnar rösten den ökände generalen Ustra och som under militärdiktaturen torterade kvinnliga fångar genom att föra in råttor och kackerlackor i deras underliv. I generalens egna memoarer skriver denne uppriktigt om hur han brukade låta fångarnas barn se sina föräldrar förödmjukas. Bolsonaro framhåller mer än gärna hur han alltid sover med generalens memoarer bredvid sig på nattduksbordet.

Hur har Bolsonaros tillträde märkts av hittills?
– Framförallt har han riktat in sig på kulturen. Inte av ekonomiska skäl utan av narcissistiska. Han är som ett barn. Eftersom så många kulturarbetare är aktiva motståndare till honom vill han krossa dem. Brasilien har definitivt blivit farligare att verka i som filmare, vilket jag redan märkt av även om jag lever i Nederländerna sedan lång tid tillbaka.

Hela det ekonomiska program som Bolsonaro genomför utformades medan processen mot Dilma fortfarande pågick. Allt var redan förberett

Hur kunde kuppen ske? Var vänstern för naiv och tog demokratin för givet?
– Ja, Arbetarpartiet genomförde stora förändringar av det politiska systemet i syfte att göra det med demokratiskt och transparent. Man kan säga att de gjorde det för demokratiskt, och det var naivt. Den brasilianska högern har aldrig strävat efter att utvidga demokratin. Den förre statsåklagaren hade smeknamnet ”han som låser lådan”, eftersom han var expert på att gömma undan alla oegentligheter som högerregeringarna ägnat sig åt. Vänsterregeringen försåg högern med verktygen för att genomföra den här kuppen och flera så kallade oberoende personer inom domstolsväsendet har gått rätt in i Bolsonaros direkta krets efteråt.

Hur mår den brasilianska vänstern nu?
– Den är stukad givetvis, även om det sker en större mobilisering mot just pensionsreformen. En annan sak som hänt nyligen är att Lulas barnbarn dog oväntat. Efter många turer tilläts han besöka begravningen, men var förbjuden att tala och omringad av säkerhetsstyrkor med laddade automatvapen. Det var en maktdemonstration av högern, men som också upprört många. Man ska inte glömma att om Lula hade tillåtits ställa upp i valet hade han vunnit överlägset. Så det är inte så att hälften av alla brasilianare plötsligt gått från vänstern till att bli fascister. Dessutom har Bolsonaro också lyckats splittra den brasilianska högern. Den enda opposition som kvarstår är vänstern och den är van att arbeta under svåra förhållanden.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Brasilien
  • Dilma Rouseff
  • Dokumentärfilm
  • Jair Bolsonaro
  • Maria Augusta Ramos
  • The Trial

Kultur