Inrikes

Amineh Kakabaveh: ”Regeringen vill inte prata med mig – rädda för Erdogan”

Amineh Kakabaveh inför misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson i förra veckan. Foto: Anders Wiklund/TT

S-regeringen ignorerar Amineh Kakabavehs förhandlingsförsök av rädsla för att irritera Erdogan, och har därför prioriterat ned målet att få sin egen budget genom riksdagen. Det säger den politiska vilden till Flamman. Hon ger ett nytt löfte inför omröstningarna: ”Om de inte svarar alls så deltar jag inte.”

Inrikes

 

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist och numera partilös, stod i centrum under förra veckans misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson (S). Nu säger hon till Flamman att regeringen ignorerar hennes kontaktförsök inför morgondagens budgetomröstning, trots att hennes röst kan bli avgörande. Och hon har en teori om varför.

– Jag tror att de är livrädda för att göra Erdogan och högern hysteriska. De vågar inte prata alls. De kanske hellre pratar med SD-ledamoten, säger hon och syftar på tidigare SD-politikern Roger Richthoff som numera är partilös.

Du menar att regeringen är livrädd för att prata med dig?

– Ja. Att medierna kommer att skriva om det. Om de hade varit smarta hade de inte behövt prata i medier, man kunde diskutera. Men nu när de inte svarar är jag rädd att regeringen inte bryr sig så mycket om budgeten, ärligt talat.

Kakabaveh säger att hon har mejlat regeringsföreträdare om budgeten och sedan skickat flera påminnelser, utan att få svar. Hon påstår också att förhandlingsklimatet är väldigt annorlunda jämfört med före Sveriges Natoansökan, men även jämfört med förra veckans förhandlingar inför misstroendeomröstningen. Om det fortsätter kommer hon agera annorlunda än då, när hennes röst räddade justitieminister Morgan Johansson.

– Svarar de inte alls så deltar jag inte i omröstningen. Så är det. Då får de klara sig själva, säger hon och fortsätter:

– Det borde vara viktigt för dem att få majoritet. Men de verkar inte bry sig, ärligt talat. Pensionsfrågan kanske inte är så viktig för dem. Jag vet inte, jag kan bara gissa baserat på deras agerande.

Amineh Kakabaveh tycker inte heller att regeringens pensionsöverenskommelse med C skiljer sig tillräckligt mycket från högerns förslag för att det ska räcka som anledning att delta i budgetomröstningen utan förhandling. Därmed kan regeringens ansträngningar för att få pensionspaketet till riksdagen vara förgäves.

De budgetfrågor som Kakabaveh vill förhandla med S handlar bland annat om mer stöd till arbetet mot hedersvåld, men framför allt om Säpos behandling av kurder i Sverige. Dagens ETC har i en rad artiklar avslöjat att kurder som kommit till Sverige övervakas av Säpo och anklagas för extremism. Kakabaveh säger att hon lyfte frågan redan innan den hördes i medier, och att hon förgäves har krävt uppföljningar om frågan efter att ha slutit ett avtal med Socialdemokraterna om stöd till syrisk-kurdiska grupper i höstas – ett avtal som lyftes fram på nytt inför förra veckans misstroendeomröstning.

– Efter senaste mötet med Tobias Baudin var tanken att jag samma vecka skulle träffa människor från S för att diskutera det vidare. Nu har tio dagar gått och de har inte hört av sig, säger hon och fortsätter:

– Det är hyckleri. Med ena handen stödjer man grupperna i Rojava, med andra handen stämplar man dem. Regeringen säger att det är enskilda personer, fast det är över 130 stycken.

Förra veckan röstade Kakabaveh för att rädda regeringen i utbyte mot att hennes avtal med S efterlevs. Minuter senare sade statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens att regeringen ”inte gjort några eftergifter till Kakabaveh” och att hon utgår ifrån att Turkiet ser det. Hon skilde också socialdemokratiska partiets stöd till kurdiska grupper från regeringens röst i de pågående Natoförhandlingarna.

– Det är politiskt spel. De vill göra allt för att Erdogan och högern ska bli nöjda. De vet exakt vad de gör, säger Kakabaveh och skrattar.

Ångrar du att du röstade för att rädda regeringen?

– Det är alltid dubbelt. Man är inte glad över att de beter sig så. Men samtidigt var det ett ansvar, tänk om jag satt Sverige i en svår situation. Jag räddade Sverige, inte regeringen.

Flamman söker Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

  • Amineh Kakabaveh
  • NATO
  • Turkiet

Inrikes