Inrikes

Anklagelsen: Stockholms regionstyrelse gömmer undan korruptionsfrågor

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius anklagas för att gömma undan korruptionsfrågor i regionens årsredovisning – något hon själv har anklagats för. Foto: Gustaf Månsson /SvD/TT .

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm gömmer undan viktiga och känsliga frågor om bland annat granskningen av Nya Karolinska Sjukhuset och en antikorruptionspolicy i årsbokslutet. Det menar delar av oppositionen som hävdar att förfarandet kan vara olagligt.

Inrikes

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm gömmer undan viktiga och känsliga frågor om bland annat granskningen av Nya Karolinska Sjukhuset och en antikorruptionspolicy i årsredovisningen. Det menar delar av oppositionen som hävdar att förfarandet kan vara olagligt.

– Jag begärde ordet och sade: det här tycker vi är ett demokratiunderskott. Sedan klickade vi på den där ”lämna mötet”-knappen och så lämnade vi mötet, säger Anna Sehlin, vänsterpartistiskt oppositionsborgarråd, till Flamman.

Det var under tisdagens möte i regionstyrelsen i Stockholm som Vänsterpartiet bestämde sig för att lämna i protest.

Både V och S hade inför mötet krävt att regionens årsbokslut skulle skickas på återremiss, eftersom de anser att den fått innehålla en rad punkter som egentligen inte hör dit. Det försvårar både insyn och debatt, menar man. Enligt Vänsterpartiet har bokslutet sedan förra året vuxit till dubbel storlek, och innehåller nu över 40 politiska ärenden som inte egentligen har med bokslutet att göra.

I praktiken handlar det dels om tjugo olika motioner från politiska partier. Förrutom det rummer bokslutet också bland annat den oberoende granskning av arbetet med det kontroversiella bygget av Nya Karolinska Sjukhuset som oppositionen under föregående mandatperiod krävde att regionen skulle beställa. Det rör sig också om ett förslag till en antikorruptionspolicy, som delar av oppositionen menar att majoriteten gömmer undan.

– Och det är jätteviktigt att debattera särskilt med tanke på hur majoriteten är så nära korruption, säger Anna Sehlin.

Men om ni vill att de här frågorna ska synas och debatteras – var det inte kontraproduktivt att lämna mötet då?

– Jag sade till finansregionråd Irene Svenonius innan mötet att vi ville att årsredovisningen skulle återremitteras av just den anledningen. De röstade igenom den ändå. Sen är ju regionstyrelsen inte ett forum för debatt – de mötena brukar inte ta mer än en kvart. När årsredovisningen kommer upp i regionfullmäktige kommer vi att ta den debatten ändå. Men när man lägger ihop dem till en punkt blir det väldigt svårt, framförallt för journalister och allmänheten, att ta del av alla delar.

Aida Hadzialic, som företräder Socialdemokraterna i regionen menar att den blågröna majoriteten konsekvent och medvetet försvårar insynen både för allmänhet, medier och oppositionens politiker.

– Vem hade kunnat ana att ett tjugotal olika motioner skulle finnas inbakat i ärendet ”årsbokslut”, säger hon till Flamman, och fortsätter:

– Region Stockholm har blivit synonymt med fusk, oegentligheter och möjligen jäv.

Enligt Hadzialic har Socialdemokraterna också konsulterat ”ledande jurister” som bekräftat partiets bild att förfarandet att stoppa in andra ärenden i årsbokslutet bryter mot god sed, och kan vara olagligt.

– Om de väljer att gå vidare med det i dagens format till kommunfullmäktige så bryter det mot kommunallagen, säger Aida Hadzialic, som fortfarande hoppas att oppositionen ska kunna förmå majoriteten att dra tillbaka årsbokslutet i nuvarande form.

Skulle det kunna bli aktuellt med en rättslig process?

– Så långt har vi inte kommit. Vi kommer att ta det här steg för steg.

Tomas Eriksson, regionråd för Miljöpartiet, spelar dock ned oppositionens kritik.

– Jag är inte jurist, så jag kan bara luta mig mot de jurister vi har. Men jag tycker väl att det här är en politisk, och inte en juridisk fråga, säger han till Flamman.

Enligt honom har ett flertal motioner bakats in i årsbokslutet inte för att gömma dem, utan för att de inte har hunnit behandlas som vanligt under pandemiåret. Därtill menar han att han är beredd att diskutera hur motionerna ska hanteras tillsammans med oppositionen.

Under föregående mandatperiod röstade Miljöpartiet, då själva i opposition, igenom den oberoende granskning av Nya Karolinska Sjukhuset som nuvarande opposition menar göms undan i årsbokslutet. Men Tomas Eriksson delar inte bilden av att varken den eller antikorruptionspolicyn dolts i fel dokument.

– Nej, det tycker inte jag är så konstigt, att det kopplas till beslut i årsbokföringen.

Brukar ni göra på det här viset med årsbokslutet?

– Jag skulle säga såhär på den frågan: Jag tycker inte att det är så konstigt.

Oppositionen har ju reagerat väldigt starkt på det här, vad beror det på tror du?

– Det blir ganska spekulativt. Det får nog de svara på.

Men är du förvånad av att de reagerar såhär?

– Som sagt är åtminstone jag beredd att ha en dialog med oppositionen om motionshanteringen. När de gäller de här andra sakerna, NKS-rapporten och liknande, skulle jag bara koppla det här till dem så tycker jag att tonläget har varit lite väl högt.

Flamman har sökt regionstyrelsens ordförande Iréne Svenonius (M).

    Inrikes