Det var strax innan klockan två på torsdag i förra veckan som riksdagsledamoten Jens Holm, vänsterpartiets talesperson i miljöfrågor, via mejl skickade in en polisanmälan till Polisregion Stockholm. Anmälan gällde ofredande, och den utpekade gärningsmannen var Jens Holms riksdagskollega, Vänsterpartisten Emma Wallrup.
Enligt Holm ska Wallrup under flera års tid ha trakasserat honom genom att höra av sig via telefon, sms och mejl. Vid ett tillfälle ska 28 sms ha skickats under en förmiddag.
Så sent som i december utreddes situationen av den oberoende arbetsrättsjuristen Annika Blekemo. Hon fann enligt gruppledaren i riksdagen att Emma Wallrup hade trakasserat Jens Holm.
Emma Wallrup svarade på fredagen i förra veckan på polisanmälan med att anklaga Jens Holm för bland annat sexuella trakasserier. Till Flamman säger hon att dessa började redan när hon tog plats i riksdagen som ersättare 2012.
– Då gjorde han inviter. Då förklarade jag att inte är en sån som går bakom ryggen på någon. Jag hade en pojkvän då.
Men enligt henne ska uppvaktningen ha fortsatt, och övergått i sexuella trakasserier.
– Han gick och gned sig mot mig, min rumpa mot sin rumpa och sådär.
Rena lögner
Emma Wallrup menar att när hon tog upp saken med partiledningen så ställde de sig helt på Jens Holms sida.
– Jag känner att det här är ett ledningsproblem. I Jens fall har ledningen skyddat mannen helt och hållet.
Jens Holm menar att anklagelserna är rena lögner, och hävdar att Wallrup lider av ”vanföreställningar”.
– Det är helt absurt påstående, och genomfalskt, säger han till Flamman.
Sedan i augusti har all telefonkontakt mellan Wallrup och Holm varit blockerad på initiativ av den senare. Sedan i höstas ska de båda riksdagskollegorna dessutom vara ålagda att sköta all arbetsrelaterad kontakt via en tredje part.
Konflikten mellan de två ledamöterna har varit kända inom delar av partiet under en tid, och har också spridit sig från riksdagen till Vänsterpartiets Uppsaladistrikt, från vilket Emma Wallrup är invald.
Två personer hade redan under förra veckan avsagt sig sina platser på distriktets lista till riksdagsvalet i protest mot att Emma Wallrups namn fanns med överst på listan. På måndagskvällen meddelade dessutom distriktsordföranden Lars Thor att han lämnar sitt uppdrag, med hänvisning till konflikten kring Emma Wallrup.
”Bakgrunden är att i samband med fastställande av vår riksdagslista har jag kallats kuppmakare och att jag förtalar och begår olagligheter då jag har låtit en partikamrat redovisa sin syn på vad som hänt. Emma Wallrup har sagt att jag sprider lögner”, skriver Lars Thor i ett pressmeddelande.
Jens Holm menar att anklagelserna är rena lögner, och hävdar att Wallrup lider av ”vanföreställningar”
Enligt uppgifter till Flamman ska stämningen i partidistriktet vara mycket dålig.
– Det har ballat ur fullständigt i Uppsala, säger en medlem till Flamman, som menar att medlemmar som stödjer Emma Wallrup trots anklagelserna använder sig av intern smutskastning för att tysta motståndare.
– Det finns fortfarande ett stöd för Emma Wallrup. Och vissa är väldigt hårdnackade i sitt stöd. Om man lyfter kritik mot Emma så klassas man som en motståndare, säger partimedlemmen, som vill vara anonym.
Krävde att Wallrup skulle plockas bort
Under lördagen diskuterades riksdagslistan återigen i Uppsala. Det tidigare möte där den skulle ha klubbats hade fått ajourneras efter långa diskussioner. Flera medlemmar krävde under lördagen den skulle rivas upp och att Emma Wallrups namn skulle plockas bort.
– Det blev en procedurfråga om vi skulle riva upp den lista som vi hade beslutat om. Men det förslaget röstades ned med 14 röster mot 17, säger Lars Thor, avgående distriktsordförande för Vänsterpartiet i Uppsala till Flamman.
I nuläget har Emma Wallrup alltså goda chanser att åter väljas in i riksdagen på Vänsterpartiet i Uppsalas mandat.
Om Emma Wallrup skulle fällas för ofredandet innan april går riksdagslistan fortfarande att ändra, enligt Lars Thor. Efter det har den lämnats in till valmyndigheten – och då går inget att göra.
– Hur det blir framöver, det har jag ingen aning om. Det får vila ett tag nu. Går polisanmälan igenom så att hon blir fälld, då blir det ju väldigt knepigt, säger Lars Thor.
De båda riksdagsledamöternas anklagelser mot varandra kommer efter en tid av kritik mot partiledningens hantering av situationen i riksdagshuset. Flera riksdagsledamöter, däribland avhopparen Wiwi-Anne Johansson och kontroversiella Amineh Kakabaveh har kritiserat partiledningen för toppstyrning, bristande interndemokrati och tystande av meningsmotståndare.
Det är kritik som även Emma Wallrup ställer sig bakom. Hon anklagar dessutom partiledningen för att ha försökt påverka Vänsterpartiets Uppsaladistrikt till att plocka bort henne från listan. Ett sådan förfarande skulle inte strida mot några regler, men Wallrup kallar det ”odemokratiskt” och menar att ledningen försöker göra sig av med henne.
– Jag känner att det kommer från ledningen. De har tappat fattningen helt enkelt, säger hon till Flamman.
Till Flamman säger Jens Holm att det varit viktigt att se till att Vänsterpartiet i Uppsala var medvetna om polisanmälan innan de fastställde sin lista.
– Ja, jag ville ju inte att hon skulle hamna på första plats. För jag vill inte att hon ska vara i riksdagen, säger han till Flamman.
Inte hittat belägg för sexuella trakasserier
Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, bekräftar också att även hon har varit i kontakt med Uppsalas partidistrikt och informerat om Emma Wallrups påstådda ofredande av Jens Holm.
– Det är klart att jag informerar om det finns ledamöter som fungerar dåligt i arbetet i riksdagen. Det är inte på något sätt odemokratiskt. Det är deras val vem som ska stå på listan och det är ingenting som vi säger åt dem från centralt håll hur de ska rösta om, säger Mia Sydow Mölleby till Flamman.
Enligt henne har den oberoende arbetsrättsjuristen inte heller kunnat hitta några belägg för att Emma Wallrup skulle ha utsatts för sexuella trakasserier av Jens Holm.
– När vi kopplade in en arbetsrättsjurist ville vi att den personen skulle kolla på det hela och alltihopa. Det är ju hundratals sms och mejl, som är skrivna på olika sätt med olika ingångar. Med det samlade underlaget, där också Emma har kunnat redogöra för sina ståndpunkter, så har den här arbetsrättsjuristen kommit fram till att Emma trakasserar Jens, säger Mia Sydow Mölleby.
Och att Jens inte trakasserar Emma?
– Hon har inte funnit några underlag för det. När Emma har nämnt något så har vi naturligtvis frågat – jag har frågat – när var, hur, och så, men inte fått några tydliga indikationer. Är det så att hon vill lyfta frågan så får vi titta på det, men i det här fallet som vi har tittat på här så har det varit tydligt att det har varit trakasserier mot Jens.
Förutom att riksdagsledamöterna inte längre har någon direktkontakt via telefon eller mejl, säger Mia Sydow Mölleby också att partiet bett Emma Wallrup ta en time out, och att hon ombetts att inte delta i gruppmöten. Eftersom riksdagsledamöter är folkvalda har det dock inte funnits några hårdare åtgärder att ta till, enligt henne.
– Vi har bett henne att inte delta i gruppmötena. Det har inte hörsammats. Jag bedömer att vi inte kan göra så mycket mer än att prata och vädja. Vi har ju inte samma möjligheter som en arbetsgivare – vi kan inte stänga av folk.
Har ni diskuterat att utesluta henne?
– Det är väldigt sällan som vi utesluter personer.
Men kan man jobba i riksdagen för V om man blir dömd för ett brott mot en kollega?
– Jag har svårt att se det. Men det är som sagt ingenting vi har diskuterat än. Vi har ett problem nu och vi gör vad vi kan för att hantera det.