Kultur

Anledning att gå och jobba

Andreas Svanberg och Henrik Johansson.

Kultur

 

När jag jobbade inom en av våra många välsorterade bensin- och snabbmatsbutiker hade vi i personalen olika knep för att få tiden att gå. Framför allt handlade det om att ständigt finna nya sätt att roa sig på chefers och gnälliga kunders bekostnad. Vi kunde uppfinna nya talfel och tvinga varandra att använda oss av dem den kommande timmen utan att bryta ihop. Vi vårdade i skift så kallade ”stafettpinnar”, det vill säga korvar som får ligga kvar pass efter pass på grillen i väntan på en riktigt jobbig kund att servera den till. Vi ansträngde oss för att uppfinna nya sätt att göra narr av poänglösa direktiv ovanifrån och komma på finurligare öknamn på de som stod i vår gemensamma väg mot en behagligare arbetsmiljö.

Andreas Svanberg är fabriksarbetare, driver ett antikvariat i Örkelljunga och författare. Henrik Johansson är kock och skriver arbetarlitteratur – samt är kontinuerligt medverkande i Flamman – och tillsammans ger de ut en tidskrift om arbetsplatshumor: Halvfart, och om man beställer den får man även den absurdistiska komplementstidsskriften Ögonlögner som Svanberg gör tillsammans med Tony Bergvall.

Där kan läsaren bland annat ta del av McDonald’s Workers Resistances – ”en lös sammanslutning anställda från McDonalds undervegetation som ansåg att det var både trist och olönsamt att jobba där och därför gjorde sitt bästa för att förbättra sin situation” – bästa tips på hur den håglöse fast food-arbetaren kan underlätta sin tillvaro. Lek kurragömma och hitta på sanslösa ursäkter när chefen väl upptäcker dig! Spela ”brick-roulette” med vansinniga uppgifter – till exempel att anlägga ett så dumt ansiktsuttryck som möjligt till nästa kund – gömda bland brickorna till varandra. Därtill kommer även en hel del korta berättelser om den flytande gränsen mellan arbetsplatskamp och larv man kan ägna sig åt när alienationen bränner inombords.

Halvfart är ”en tidning för reflektion och återhämtning… en anledning att gå till jobbet”. Den som känner igen sig myser i läsningen och den som upprördes över när Johan Jönsson lät sitt diktarhantverkar-jag dra sin ”herpesbubblande kuk” över ROT-avdragsfamiljernas badrumshanddukar blir, om möjligt, än mer indignerad.

  • Andreas Svanberg
  • Halvfart
  • Henrik Johansson

Kultur