Ledare

Annie Lööf krattar manegen

Anine Lööf. Alliansens verkliga ledare. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det som syns nu är en maktstrid inför öppen ridå om vem som ska få ha på sig Alliansens ledartröja.

Ledare

Centerpartiet sätter hårt mot hårt i förhållande till Moderaternas utspel i förra veckan om att börja förhandla med SD i utskotten. Idag skickade man fram Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson som gjorde klart att om M ska vara med i Alliansen, då kan man inte hålla på och förhandla med SD.

Det är bra. Centerpartiet vill verkligen inte normalisera SD som ett borgerligt samarbetsparti. Moderaternas sidbyte förra veckan gör ju det mesta lättare för Anna Kinberg Batra, internt vill säga. Många moderata kommunpolitiker kan efter förra veckans besked fälla kommunala majoriteter helt smärtfritt runt om i landet. Det kan hända att även detta har gjort att Centerpartiet ser det som nödvändigt att markera extra hårt mot M-utspelet.

Annie Lööf var noga med, efter det att S-spinnarna om Alliansens slutgiltiga död började florera, att säga att Alliansen lever, men att Centerpartiet utgör ”grundbulten i Alliansen”. Det är uppenbart att Anna Kinberg Batra och Moderaterna håller på att slarva bort den position som de länge haft som statsministerkandidat. Någon som istället kommer kunna ta på sig ledartröjan är Annie Lööf. Det vi nu bevittnar är alltså inte Alliansens död – om kortbygget med borgerlig samling faller, så händer det efter valet. Det som händer är en maktstrid mellan C och M inför öppen ridå.

Men för att Alliansen ska vinna valet 2018 krävs mer än maktspel och intriger – väljarna tappar lätt bort sig i detta och det är på riktigt svårt att förstå skillnaden mellan utskottsarbete, regeringsarbete och allt där emellan. Om Alliansen (vilket ju är osannolikt) kommer kunna komma överens om något annat än skattesänkningar, då blir de med Annie Lööf som statsministerkandidat ett tufft motstånd för regeringen och Vänsterpartiet.

  • alliansen
  • Anna Kinberg Batra
  • Annie Lööf
  • Centerpartiet
  • Moderaterna
  • regeringsalternativ

Ledare