En konflikt råder på tidningen Arbetaren sedan tidningens vd utsett Kajsa Ekis Ekman till chefredaktör. Det rapporterar Dagens Media, som också uppger att utnämnandet ska ha skett mot både styrelsens och personalens uttryckliga vilja. Enligt artikeln ska tre medarbetare ha hotats med att avskedas efter att de protesterat mot utnämningen. Hittills har ytterligare två personer sagt upp sig som ett resultat.
En av dem är Mika Kastner, som är marknadsförare på Arbetaren. När Flamman når henne har hon precis beslutat att säga upp sig. Enligt Kastner sade en enig redaktion, och en majoritet i styrelsen, nej till förslaget att anställa Ekis Ekman som chefredaktör redan i maj.
Då anställdes i stället Nathan Hamelberg. Han lämnade nyligen sitt uppdrag. Enligt Kastner valde vd:n då, helt på egen hand, att anställa Ekis Ekman.
– Vi fick information om det i början av förra veckan, i chattar och på mejl. Hon ska börja imorgon, säger Kastner.
En grupp anställda gick då ihop och tog själva kontakt med Ekis Ekman, eftersom de misstänkte att hon inte visste om situationen. Enligt Kastner svarade Ekis Ekman att hon inte informerats om de anställdas och styrelsens kritik, att hon är ledsen över situationen men att kontraktet redan har skrivits på.
Flera av Kastners kollegor bekräftar händelseförloppet, men vill inte ställa upp på intervju.
Kastner reagerar främst på att beslutet fattats tvärt emot de anställdas uttryckliga vilja.
– Det känns fruktansvärt. Det är en arbetsplats man slitit för och lagt sin själ på. Att sedan bli så aggressivt behandlad är ett svek, säger hon.
Hur har beslutet motiverats?
– Vd:n har sagt att Ekis Ekman är bra på klass- och arbetsmarknadsfrågor, vilket är våra frågor. Men jag tror också att vd:n har en tanke om att ta in en namnkunnig chefredaktör så att det ska dra prenumeranter. Tidningen har länge försökt att växa.
Konflikten får en ytterligare dimension av att Kajsa Ekis Ekman har profilerat sig i frågor om transpersoner på ett sätt som lett till breda anklagelser om transfobi. Den kritiken finns också på Arbetarens redaktion. Kastner är själv transperson.
– Jag känner mig inte särskilt bekväm med att ledas av någon som notoriskt felkönar folk med mening. Och det tror jag också de övriga i redaktionen sympatiserar med.
Har det faktum att du är transperson använts emot dig i den här konflikten?
– Nej. Jag och vd:n har haft ett personligt samtal där jag har sagt att jag inte kommer bråka. Jag tycker det känns som en hotfull situation, så jag ville först inte ta en offentlig konflikt. Men med anledning av hur saker har utspelat sig efter det så känner jag nog att jag borde ta mitt ansvar.
Den breda enigheten på redaktionen och konflikten med vd:n har också fått arbetsrättsliga konsekvenser. Tre anställda har hittills hotats med att avskedas sedan de protesterat mot utnämningen. Det var i måndags som arbetsgivaren Federativs Förlagshus AB varnade de tre anställda om att de kan sägas upp om de fortsätter protestera.
De anställda har tagit kontakt med Journalistförbundet som nu begärt en överläggning med vd:n Thomas Karlsson. Flamman har sökt honom upprepade gånger. Han uppger i andra medier att han är ledig och har bett att få återkomma på måndag.