Krönika

Antinazistiskt förbud mot antinazism?

Krönika

En tysk näthandlare har dömts till 3 600 euro i böter för att ha sålt t-shirts med överkorsade hakkors på, uppger Der Spiegel.

Förbundsrepubliken Tysklands grundlag förbjuder allt användande av hakkorset, annat än i strikt vetenskapliga sammanhang. Det är förbjudet för såväl nazister som antinazister. Framför allt för antinazister, kanske man bör tillägga.

Det är nämligen inte första gången antifascistisk propaganda drabbas av de tyska yttrandefrihetslagarna. I en uppmärksammad polisrazzia år 1996 beslagtogs Art Spiegelmans kritikerhyllade seriebok Maus, som skildrade judeförföljelserna under 1930-talet, eftersom ett hakkors fanns på omslaget.

Av samma anledning beslagtogs 2004 den tyska upplagan av Philip Roths bok Konspirationen mot Amerika i samband med bokmässan i Frankfurt.
Konspirationen mot Amerika har kallats den viktigaste antinazistiska boken på länge. Den har hyllats av recensenter och sålt in sig på tio-i-topplistan i USA. Roths roman är kontrafaktisk, och handlingen börjar 1940. Flygaren Charles Lindbergh, som i det verkliga livet anses ha varit nazisympatisör, vinner presidentvalet. Han börjar föra en protysk politik. Rasförföljelser påbörjas. USA sluter fred med Tyskland och Japan. Genom att spekulera kring hur ett naziststyrt USA skulle ha sett ut, lyckas Roth tränga in i fascismens väsen.
Och att analysera och studera nazismen är extremt politiskt inkorrekt, i ett Tyskland som försöker glömma sitt förflutna.
Delstatsvalen i september innebar stora framgångar för Nationaldemokratische Partei Deutschlands, ett öppet tysk-revanschistiskt parti som gjort sig känt för att protestera mot minneshögtider för andra världskrigets offer.
Den tyska fascismen försvann inte efter kriget, även om den sopades under mattan i både öst och väst. Tyskland är ett av de europeiska länder som allra minst har gjort upp med sin historia. Högerextrema grupper finns i hela västvärlden, men ingen annanstans än i Tyskland finns parlamentariska partier som öppet motsätter sig de allierades seger över nazismen 1945.
Och den tyska nynazismen blir inte mindre farlig för att den är så tabubelagd att den inte får analyseras och diskuteras. Eller ens bekämpas.