Ledare

Äntligen vågar Sjöstedt visa vad han går för

NÄDU Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tillsammans med arbetsmarknadspolitiska talespersonen Ali Esbati meddelar under en presskonferens på torsdagen.

Vänsterpartiet spelar ett riskabelt spel, men det är deras enda väg framåt. Nu blir det Stefan Lövfens tur att visa var han står.

Ledare

Vänsterpartiet är beredda att rikta misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tillsammans med SD och M.

Det är trött med en misstroendeomröstning till. Så sent som i förra veckan svingade de borgerliga i luften över Morgan Johanssons huvud. Ministern satt kvar, och ännu en vecka passerade i riksdagen där huvudfrågan var en skendebatt och inte politiken. Socialdemokraterna hade i alla fall den goda smaken att inte dyka upp och hånle under själva omröstningen, utan höll sig därifrån. Lät saken falla i tysthet.

När Eva Nordmark ställs inför omröstning går det kanske inte att göra samma sak. I det här fallet kan omröstningen faktiskt lyckas. SD, M och V har inte tillräckliga mandat för att fälla en minister på egen hand. Men får de med sig KD, och det är väl kanske troligast, så är saken biff.

Jonas Sjöstedt har själv sagt att det inte handlar om att han misstror ministern som person, utan att det är politiken, och dess troliga följder som får honom att agera. Det kan tyckas en smula ologiskt – att rikta in sig på en minister man inte säger sig ha något emot i en regering man själv släppt fram för att stoppa en politik man visste att hon skulle föra.

Men bland landets vänsterpartister, där ett sjudande missnöje över ledningens flathet mot Socialdemokratin har sjudit på många håll sedan valet, är dagens besked ett styrkebesked.

Att skära ned och privatisera arbetsförmedlingen skulle troligen få katastrofala konsekvenser för landets arbetslösa. Framförallt på landsbygden och framförallt om konjunkturen, vilket är troligt, vänder.

V väljer nu att sluta stötta upp en borgerlig politik för att hålla SD ute. Misstroendeförklaringen kan mycket väl leda till ett nyval och en konservativ regering. Händer det är det troligt att många av de på vänsterkanten som jublar i dag kommer att ångra sig. Men för ett vänsterparti som har sett allt tandlösare ut finns det bara en rimlig väg framåt.

Bollen ligger nu hos Stefan Löfven. Vill han hitta ett sätt att stoppa Centerpartiets högerpolitik – eller vill han riskera att ge makten till SD? Även för ett svårt förvirrat S borde valet vara lätt.

    Ledare