Kultur

Arbetarhistoriska rutor i Flamman

Malin Granroth. Foto: Julia Lindemalm.

Malin Granroth är dubbelt aktuell, med sin debutserieroman ute i hyllorna och som nyrekryerad till Flammans kultursida för att återkommande teckna serier om viktiga händelser inom arbetarrörelsens historia. Vi fick oss en pratstund!

Kultur

Hej Malin, vem är du?
– Jag är serietecknare och illustratör och just nu bokaktuell med min debutserieroman En klump i magen som handlar om att få barn. Jag är också lärare inom Kulturskolan inom bild och form och serieteckning och bor i Malmö, men kommer från Norrköping.

Vad kan du berätta om vad du ska göra för Flamman?
– Det här projektet är väldigt annorlunda jämfört med de självbiografiska serierna jag annars gör. I min självbiografiska roman brer jag ut mig över tvåhundra sidor och behöver inte faktakolla saker i samma utsträckning. Men att skildra viktiga händelser ur arbetarhistorien, och dessutom på bara en sida, är en helt annan utmaning. Men en rolig utmaning! Och ett tillfälle för mig att verkligen fördjupa mig lite i historien.

Du börjar med en serie om städerske­strejken 1974–1975 som kanske inte är den mest kända strejken eller arbetarrörelserelaterade händelsen i Sveriges historia?
– Ja, det är roligt att fokusera på några av de här händelserna som inte är de mest välkända men ändå väldigt viktiga och blanda dem med till exempel Ådalen 1931 och Amaltheadådet 1909, som är mer kända och återberättade händelser.

Kan du redan nu säga vad dina kommande serier kommer att handla om?
– Jag tänkte kanske Potatiskravallerna 1917 som också är en mindre känd, men väldigt betydelsefull, händelse i arbetarrörelsens historia.

Har du någon ny serieroman på gång?
– Under det här året kommer jag framför allt arbeta med de här serierna för Flamman och sedan kommer jag eventuellt även att illustrera en barnbok som en författarvän ska skriva. Under nästa år tar jag tag i nästa bokprojekt men jag tror jag behöver det här året för att göra lite kortare grejer. Men jag är jättesugen på att göra flera serieromaner.

  • En klump i magen
  • Malin Granroth

Kultur