Opinion

Krönika

Arbetsförmedlarna kan ha varit de sista som lyssnade

Arbetsförmedlingen ska bantas med 4 500 anställda. Förmedlingen av tjänster ska istället skötas av privata företag. Patrik Svensson sörjer förlusten av en medmänsklig samhällsresurs.

Opinion

Jag jobbade en gång i tiden med reality-tv där konceptet var att en välutbildad och erfaren jobbcoach skulle hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbete. Det var ett projekt som började med en god tanke men som därefter snabbt blev mörkare och mörkare, vilket var den vanliga gången i branschen.

Jag skötte castingen av de människor som desperat behövde hjälp av samhället, fast framför allt var desperata efter uppmärksamhet.

Mina dagar gick ut på att hänga på olika arbetsförmedlingar i Stockholms förorter i flera timmar, för att försöka hitta passande objekt till kamera­teamen. Det var en del krav från kanalen på vilken typ av karaktär de var intresserade av. När jag väl hade hittat någon så pratade vi lite om deras situation, och om det kändes bra frågade jag om vi fick komma hem till dem. De människoöden och lägenheter jag fick se kommer aldrig att lämna mig, jag lärde mig så mycket om vårt samhälle under dessa veckor.

Men vad jag såg och lärde mig främst var vilket fantastiskt jobb arbetsförmedlingen utför dagligen. Alla dessa hjältar som ständigt möter nya utsatta människor. Människor som skulle göra vad som helst för ett jobb och en plats i samhällskedjan.

Vi vet att arbetsförmedlingen inte längre kan ge jobb åt alla som behöver. Och det finns många anledningar till det: vi är i en svår övergång av automatisering med krav på högre och högre utbildning. Men arbetsförmedlingen är många gånger den enda kontakt vissa människor har med samhället. Personalen ger av sin tid för att hjälpa, lugna, peppa, trösta och mycket mer.

När så många av våra institutioner försvinner och vården inte längre har tid att samtala med sina patienter, så behöver vi mer än någonsin en plats där våra medmänniskor kan få den uppmärksamhet de så behöver

En vän som arbetar på socialen berättar att ”AF är den viktigaste och bästa samarbetspartnern vi på Socialtjänsten har”. Det är tyvärr fortfarande ett stigma kring att gå till socialen och där har arbetsförmedlingen varit till stor hjälp att se till att människor får den hjälp de behöver. Som de själva skriver på sin hemsida: ”En god samverkan mellan Arbetsförmedlingen och socialtjänsten bidrar till en helhetsbild av individens behov och att rätt insatser kan sättas in tidigare. Det blir en effektivare handläggning och individen kan snabbare komma i arbete och få egen försörjning.”

När så många av våra institutioner försvinner och vården inte längre har tid att samtala med sina patienter, så behöver vi mer än någonsin en plats där våra medmänniskor kan få den uppmärksamhet de behöver. En uppmärksamhet som de flesta av oss dagligen tar för givet; från kollegor till spontana möten på bussen eller en afterwork.

När våra arbetsförmedlare blir ersatta av AI och vinstdrivande bolag kommer många människor inte längre ha någon som ger dem uppmärksamhet, som peppar efter ytterligare ett nej tack, som tröstar när pengarna till barnens mat är slut, som gör sitt bästa för att de återigen ska få en plats i samhället och få känna sig meningsfulla.

Hur de tusentals uppsägningarna inom Arbetsförmedlingen kommer fördelas vet vi inte än. Om bara hälften av dem är arbetsförmedlare betyder det tusentals färre samtal varje dag, tusentals färre chanser till förbättring och utveckling. Detta kommer ha långtgående effekter som kommer skapa isolation och utanförskap, landet över och sorg och misär hos människor som drömmer om en meningsfull plats, men av olika anledningar hamnat utanför.

Men jävlar vad entreprenörer och riskbolag kommer kunna tjäna pengar nu! Och det är väl det enda som räknas när vi står inför pärleporten?

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

    Opinion