Inrikes

Kyrkan ger inte upp om kortare uppsägningstid: ”Det är något vi får återkomma till”

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation fick inte som de ville. Det betyder inte att de har ändrat sig, enligt förhandlingschefen Cecilia Herm.

Att arbetsgivarsidan backar för stunden betyder inte att man ger upp tanken på att förkorta uppsägningstider inom svenska kyrkan, säger förhandlingschefen Cecilia Herm till Flamman.

Inrikes

Det står klart efter att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och fackförbundet Kommunal kommit till en överenskommelse som avslutade den pågående strejken inom Svenska kyrkan på tisdagskvällen.

Frågan om kyrkoanställdas uppsägningstid har varit central för konflikten som utlöste den fem dagar långa strejken. 

– Vi är jättenöjda och vi är jättestolta över att ha ett nytt omställningsavtal säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, till Flamman.

Ungefär så säger facken också. Och ändå har ni legat i konflikt. Hur är det möjligt?

– Det är så det kan vara när man träffar avtal. Sen finns det saker vi hade velat komma längre med och det gäller framförallt uppsägningstiden. 

Har ni släppt den frågan nu?

– För stunden har vi det. Men det är en viktig fråga för arbetsgivarna inom Svenska kyrkan, där många är små arbetsgivare. Det kommer nya förhandlingar och det är något vi får återkomma till då.

Enligt flera av de fackförbund som varslat om att gå med i strejken den 11:e april var det avgörande för att få er sida att gå med på det här avtalet. Stämmer det?

– Det kan jag inte uttala mig om,  men en konflikt är alltid olycklig för både arbetsgivare och arbetstagare.

  • Kommunal
  • strejk
  • Svenska kyrkan

Inrikes