Kultur

Kommentar

Årets reaktionära barnbok

Prinsessan Madeleine. Foto: Mikael Fritzon/TT.

Kultur

Nyligen utlyste Flamman en tävling för att kora en nutida, framstående, radikal barnbok och vann gjorde Viveka Sjögren med sin Pojken i taket (Hippo, 2018). Bara ett par dagar senare meddelade prinsessan Madeleine att hon i juni debuterar som just barnboksförfattare på Bonnier Carlsens förlag med Stella och hemligheten.

Hovets informationschef Margareta Thorgren sparar inte på ambitionerna när hon presenterar debuten som ”en bok som först ges ut här i Sverige, men den angår alla. Det är en bok som är skriven för alla barn i världen”, och tillägger att även om prinsessan gått och burit på den här drömmen i flera år så är det framförallt det egna moderskapet som gjort prinsessan ”mer engagerad i vikten av att prata med barn”.

Enligt Svensk Damtidning kan prinsessan ha inspirerats i sitt skrivande och målgrupp av att bästa vännen Lovisa de Geer förra året debuterade med barnboken Sofi & Jakob reser till London, ”som handlar om ett syskonpar som reser till London med sin favoritfaster Lollo”.

Hon kan även ha sneglat åt andra blåblodiga föregångare inom författaryrket, som exempelvis prinsessan Märtha Louise av Norge, som skrivit om sina egna erfarenheter av att kommunicera med såväl avlidna som hästar och änglar i Möt din skyddsängel (2010) och Änglarnas hemligheter: änglars språk, natur och hur du öppnar dig för dem (2013).

Eller kanske har hon sporrats i sin konstnärliga bana av ingen mindre än sin bror prins Carl-Philip, som förvisso inte provat på att skapa i form av ord men väl i form av bild, när han 2006 ställde ut sina egentagna fotografier i Kungliga Hovstallet föreställande hemlösa missbrukare.

Prinsen försökte sig även på en karriär som designer och silversmed men efter att han 2013 anklagats för att inte själv stå för själva designandet och silversmidandet, utan delegera just de sekundära delarna av verksamheten på riktiga konstnärer så verkar han ha lagt det hela på hyllan. Hovet var dock noga med att förtydliga att, även om prinsen inte designat och smitt själv så hade han definitivt ”stått bakom idén” till verken och ”på olika sätt deltagit i projekten”.

Kanske är det just den sista delen prinsessan Madeleine tagit fasta på. Enligt Svensk Damtidning bygger Stella och hemligheten på idéer Madeleine och väninnan Karini Gustafson-Teixeira bollat tillsammans ”och sedan har de fått hjälp av rutinerade barnboksförfattaren Marie Oskarsson med att klä sin berättelse i ord” (det vill säga själva författandet).

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • barnböcker
  • prinsessan Madeleine
  • Stella och hemligheten

Kultur