Inrikes

Aron Etzler: ”Jag tror inte att det finns något hot”

Aron Etzler. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

En ny förening inom Social­demokraterna vill få partiet att driva vad flera bedömare anser vara en politik som ligger väldigt nära Vänsterpartiets. Men V:s partisekreterare är inte orolig.

Inrikes

– Nej, det är klart att vi är glada, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet till Flamman.
– Socialdemokraterna har lagt sig väldigt långt åt höger i och med den här uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Så vi är glada åt alla initiativ som försöker balansera dem till det vi vet att folk vill ha i Sverige: jämlikhet och rättvisa. Vi skulle vara glada om det fanns kristdemokrater som ville driva deras parti vänsterut också.

För Vänsterpartiet finns det också en rent parlamentarisk poäng i ett socialdemokratiskt parti som går åt vänster – och växer, enligt Aron Etzler.
– Det måste finnas en majoritet till vänster för att vi ska kunna driva igenom vänsterpolitik. Och den kommer inte att bestå bara av Vänsterpartiet, tror jag.

Samtidigt ser Vänsterpartiets partisekreterare inga hinder för att vara med i Reformisterna – en förening inom S – och samtidigt rösta på Vänsterpartiet.
– Det finns ingen som vet om reformisterna kommer att lyckas. Jag önskar dem lycka till. Men man kan säga att en röst på Vänsterpartiet är en signal som Socialdemokraterna definitivt kommer att lyssna till. Om man vill skicka en signal om att sossarna ligger för långt till höger, då är det den tydligaste signal man kan skicka, säger han.

Sedan den 21 januari har Vänsterpartiet fått över 600 nya medlemsansökningar, och medlemsantalet ligger nu på drygt 26 000.
– Det är någon form av rekord som vi förmodligen inte har haft sedan mitten på femtiotalet. Det är så det känns: att Vänsterpartiet är har ett väldigt stort stöd och jag tror inte att det finns något hot mot det ifrån reformisterna eller någon annan, säger Aron Etzler.
De säger att de har fått in åtminstone 500 medlemmar sedan i går…
– Ja, det är ju alldeles utmärkt.
Du är inte orolig att det är 500 medlemmar som hade gått till er annars.
– Nej, det tror jag inte. Jag har inte sett en enda vänsterpartist som har bytt parti. Då måste man ju bli socialdemokrat.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Aron Etzler
  • Reformisterna
  • Socialdemokraterna
  • vänsterpartiet

Inrikes