Utrikes

Assange gripen av brittisk polis

Utrikes

I tisdags greps Wikileaks grundare Julian Assange av brittisk polis.
Han ska självmant ha sökt upp ett poliskontor. Bakgrunden är den häktingsorder som Stockholms tingsrätt utförde i mitten av november då Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, vilket är den näst starkaste misstankegraden.
Assange själv nekar till anklagelserna och reaktionerna kring svenska myndigheters agerande har varit lite olika. De flesta betonar att det är omöjligt att veta om Assange är skyldig eller inte, men ställer sig ändå frågande till hur ärendet hanterats.

Reaktioner

”Det finns ingen anledning att hysa några höga tankar om Assanges privatmoral, men Interpol jagar inte en våldtäktsman, de vill klippa en ”terrorist””, skrev Åsa Linderborg i Aftonbladet tidigare i veckan.
Vänsterpartisten Francisco Contreras påpekade på sin blogg att latinamerikanska medier rapporterar om att Sverige hjälper USA med att tysta Wikileaks.

Tvära kast

Det som möjligen kan ha spätt på spekulationerna kring Assange är de tvära kast som förekommit i utredningen. En jouråklagare i Stockholm bedömde i augusti att Julian Assange på sannolika skäl var misstänkt för våldtäkt. Nästa dag revs åtalet upp och våldtäktsanklagelserna avskrevs. I början av september beslutades återigen att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas, samt att ett annat fall som rubricerats som ofredande skulle rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Därefter dröjde beslutet om att väcka åtal.

  • wikileaks

Utrikes