Inrikes

Assange kan utlämnas till USA

Inrikes

Idag (tisdag) hölls häktningsförhandlingar för Wikileaks grundare Julian Assange i London. Assange är fortfarande kvar i häkte, men nya förhandlingar ska hållas inom ett par dagar. Samtidigt uppger den brittiska tidningen Independent att informella samtal mellan Sverige och USA om att lämna ut Assange redan har inletts. Man hänvisar till källor inom diplomatvärlden. Detta har dementerats av svenska myndigheter. Men trots det uppges Julian Assange vara oroad över att återvända till Sverige och riskera bli utlämnad till USA.
Om Julian Assange utlämnas till USA riskerar han att åtalas för spionage, på grund av de konfidentiella dokument om den amerikanska militären som Wikileaks släppt.
Hittills har inte USA kommit med några officiella krav på ett utlämnande. Utrikesminister Robert Gates kommenterade dock gripandet i Storbritannien med att ”det låter som goda nyheter”.
– Jag är säker på att justitiedepartementet försöker tänka ut hur man ska åtala honom just nu, säger Jeffrey H. Smith, tidigare CIA-rådgivare till The Washington Post.

Parallellt med åtalet och ett eventuellt utlämnande påpekar många vikten av att både skilja på Wikileaks och Julian Assange och på ett eventuellt åtal och fällande dom i Sverige och ett utlämnande till USA.
”Normalt rimligt förnuftiga vänsterprofiler sluter sig till att eftersom Assange jagas av CIA så kan han inte samtidigt begå sexuella övergrepp”, skriver exempelvis Flammanskribenten Erik Berg på sin blogg.
Han konstaterar även att anhängare av Wikileaks snarare gör det svårare för sig att förhindra ett utlämnande om de blandar ihop olika skeenden.

  • wikileaks

Inrikes