Inrikes

Assange utlämnas

Julian Assange utlämnas högst troligast till Sverige. Själv fruktar han att det leder till ett utlämnande till USA. Svenska experter tillbakavisar det.

Inrikes

Nyligen beslutade en oenig Högsta domstol i Storbritannien att Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Wikileaksprofilens jurister har begärt ett uppskov på två veckor för överlämningen för att granska domen och möjligen överklaga beslutet.
Assange själv fruktar ett utlämnande till USA. Han har påpekat i intervjuer att Sverige under 2000-talet aldrig har avslagit en begäran om utlämnande från USA. Näst intill samtliga svenska experter som uttalat sig i Assangefallet menar däremot att det inte är så stor risk som Assange vill göra gällande. Ulrika Knutson, tidigare ordförande i Publicistklubben och som följt fallet påpekar att Sverige har ögonen på sig och har intresse av att hävda sin självständighet.
– Om, jag upprepar om, det förelåg en begäran om ett utlämnande till USA måste för övrigt anklagelseakten vara tillämplig på svensk lagstiftning. Det blir svårt att åstadkomma, skriver hon i ett mejl till Flamman.

Många turer

Internationellt finns det fler röster som pekar på risken att Assange utlämnas. Journalisten och författaren Amy Goodman skrev nyligen en debattartikel i The Guardian där hon menar att det finns en reell risk för ett utlämnande. Vid sidan av diskussionen om utlämnande pekar flera debattörer också på de märkliga turerna i Assangefallet som något som gjort att förtroendet för svenskt rättsväsende fått sig en törn, oavsett om Julian Assange är oskyldig eller inte.
”Alla knasiga turer har ju redan väckt förvåning. Låt mig påminna: en åklagare bekräftade glatt att Assange var anhållen i sin frånvaro. En man som ska betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad var plötsligt våldtäktsman runt hela jorden”, skriver till exempel Oisin Cantwell i Aftonbladet.
Frågan är vad som händer med Wikileaks i framtiden
– Wikileaks har betytt oerhört mycket för det fria ordet, både bokstavligt och symboliskt. Tyvärr går det inte att komma ifrån känslan att Julian Assange har förälskat sig i sitt eget låsta läge, säger Ulrika Knutson.
Hon menar att Wikileaks framtid hänger på att organisationen börjar handla mer om det fria ordet och mindre om Assange som person.

    Inrikes