Ledare

Asyluppgörelsen mellan S och Mp är inget att hurra för – ge de unga amnesti

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterar den uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nått gällande ensamkommande unga. Hossein Salmanzadeh/TT.

Att regeringen suttit vid förhandlingsbordet och pratat om de ensamkommandes situation är en delseger för kämparna i Ung i Sverige.

Ledare

Regeringen tvingades till förhandlingsbordet av en framgångsrik tryckvåg. Ung i Sverige, #vistårinteut, partier och opinionsbildare ska se förhandlingen mellan S och MP som en delseger.

Men ännu kan vi inte fira. Som bäst innebär det nya lagförslaget tillfälliga uppehållstillstånd till de ensamkommande och förslaget omfattar bara en del ensamkommande och dem det berör får bara stanna tillfälligt. I praktiken så handlar uppgörelsen om att låta de ensamkommande gå klart gymnasiet. Efter det ser framtiden lika oklar ut som tidigare.

Under en längre tid har vi kunnat bevittna ett folkligt engagemang mot utvisningarna till Afghanistan. Genom sittstrejk och växande protester har organisationen Ung i Sverige gått i täten för en rörelse som sett till att opinionen mot utvisningarna ökat. Det är detta engagemang som tvingat regeringen till förhandlingsbordet. Det fanns dessutom ett intresse från båda regeringsparterna att göra upp om frågan innan valet.

I en månad stängde de in sig för intensiva förhandlingar. Socialdemokraterna verkade mest vilja göra så lite som möjligt. I media beskrevs Miljöpartiet som ”the good ones”, de som ”pressade på” för att ge fler unga en möjlighet att få stanna. Vad blev då resultatet?

En del av de ensamkommande får rätt till en omprövning av sina utvisningsbeslut. Det är bättre än inget, men inte tillräckligt bra. Som bäst handlar det fortfarande om tillfälliga uppehållstillstånd vilket fortfarande inte ger den trygghet som asylsökande ska ha.

Uppgörelsen gäller heller inte de som anlänt efter november 2015. För dessa unga väntar fortfarande hotet om utvisning. Många har dessutom kommit till Sverige innan november 2015 men på grund av långa handläggningstider registrerats senare.

En del av de ensamkommande får rätt till en omprövning av sina utvisningsbeslut. Det är bättre än inget, men inte tillräckligt bra

Att de som fått åldern uppskriven får rätt till omprövning borde även ses som en självklarhet. Det skandalösa ligger snarare i att vår stat använder sig av vetenskapligt underkända metoder för att bedöma åldern på människor.

Slutligen har de ensamkommande numera rätt att gå ut gymnasiet istället för att utvisas mitt i studierna. Efter studierna ser framtiden fortfarande oklar ut. Då måste de få ett fast jobb för att få stanna. I utbyte mot dessa eftergifter gick Miljöpartiet med på att förlänga de tillfälliga asyllagarna till 2019. Alltså nästa år.

Inte allt för mycket skillnad från tidigare, inte allt för mycket att hurra för. Vi firar när slaget är avslutat. De unga ska ha amnesti och utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.

  • amnesti
  • ensamkommande barn
  • flyktingar
  • Ung i Sverige

Ledare