Ledare

Att knivas med högern

I veckan lanserade Moderaterna i Stockholm ytterligare en reklamkampanj i versaler. Denna gång är det med en tydlig högerpopulistisk ansats. Foto: Skärmdump från moderaterna.se/stockholm.

Ledare

Förra valrörelsen satte Moderaterna nytt svenskt rekord i negativt kampanjande. I stället för att berätta vad de själv ville göra tryckte man upp stora affischer med slagord i versaler om allt som skulle gå åt skogen om de rödgröna fick ta över. ”TACK Å HEJ FRITT SKOLVAL!” ”BOOM! DÄR RÖK FÖRSVARET!” Sådan skrämselpropaganda brukar dyka upp hos partier i kris – när man vet att man förlorar om man beskriver sin egen politik. Strategin fungerar sällan – väljarna blir skeptiska till partier generellt när de ägnar sig åt att framförallt kasta smuts på varandra.

Nu försöker Moderaterna i Stockholm en annan strategi – den högerpopulistiska. Återigen är det versaler på affischerna, och det låter det ungefär så här: FLER POLISER! NEJ TILL VAPEN I SKOLAN! Att försöka appellera till människors rädslor är ett känt högerpopulistiskt grepp. Moderaterna låtsas vara bekymrade över den (påstått) ökande kriminaliteten och försöker vinna röster genom att presentera enkla lösningar som trycks på framförallt förorten uppifrån och utifrån.

Om inte vänstern tänker sig för kan Moderaterna vinna på detta. Högerpopulisterna samlar lätt fler röster, dels för att snabba lösningar tilltalar många väljare, men också för att sossarna och vänstern ibland inte verkar ha tillräckligt bra svar. I frustration över att högern växer med sina enkla budskap är det lätt att vi gör samma fel som Moderaterna gjorde förra gången och talar illa om de andra i stället för att beskriva oss själva.

När kriminaliteten ökar måste vi prata om klass, arbetslöshet, bostadspolitik och kön

Bekämpande av kriminalitet handlar inte först och främst om antalet poliser, och ett politiskt partis uppgift består inte i att säga ja eller nej till knivförbud i skolan. Vänstern ska inte försöka ta efter högern och låtsas att problemen kan lösas med polisinsatser. Men vi bör inte heller undvika frågor som handlar om kriminalitet. När kriminaliteten ökar måste vi prata om klass, arbetslöshet, bostadspolitik, kön och mycket annat. Inget samhälle har reducerat kriminaliteten genom en kombination av större ekonomiska klyftor och mer polis. Samhällen som däremot satsar på ekonomisk och social jämlikhet förebygger kriminalitet.
Om vi tar sats i de frågorna så kan vi sedan berätta för väljarna vilket samhälle som minskar risken för knivar i skolan.

  • kriminalitet
  • Moderaterna
  • polisen

Ledare