Kultur

Att läsa är att resa

Kultur

För oss som inte frotterar oss med vita handdukar i likadana hotell världen över, för oss kan skönlitteraturen ge en betydligt verkligare bild än vita sandstränder och klirrande Dry Martinis.
Jag brukar låna en meter böcker från bibblan varje sommar. Tunna och tjocka böcker, nya och gamla, av kända och okända författare, svenska och utländska. Sedan väljer jag alltefter väder och humör. Det är det fantastiska med biblioteken, jag får pröva mig fram, helt gratis.  

Några pärlor hittar jag varje sommar som jag läser och läser om. Som jag ber andra läsa för att de var så bra, och går i antikvariat och söker för att jag vet att jag kommer att vilja läsa dem igen, om inte nu så om några år. Jag tänkte dela med mig några utav mina guldkorn.

Det är det fantastiska med litteratur, jag kan dela och dela ut det allra bästa jag vet och tycker, men har alltid lika mycket kvar till mig själv, minst.
Denna bländande frånvaro av ljus av Tahar Ben Jelloun handlar om hur berättaren – Aziz – överlevde arton års underjordisk fångenskap i Tazmamart-fängelset i Marocko. Läs den och ni förstår vidden av människans koncentrationsförmåga, vikten av sammanhållning och berättelsernas betydelse för mänskligheten.
Farlig kärlek av Ben Okri. En ung målare i Lagos getto i Nigeria brottas med sin längtan att måla det han ser trots censuren, och med sin vilja att leva det liv han vill trots arrangerade giftermål och konvenans-äktenskap.

Jag har aldrig varit man och aldrig varit i Lagos men Ben Okri lyckades få mig att känna hur leran på gatorna hotade kvälja mig. Läs den!
Farväl Gulsary av Tjingiz Ajtmatov. De uråldriga myterna i Kirgisien vävs ihop med byråkratiseringen av Sovjetunionen. Sveket som huvudpersonen Tanabaj råkar ut för blir så stort att han till slut inte har någon annan än sin älskade häst att anförtro sig åt. Jag grät och förstod.
När ni läser det här hoppas jag att det är så varmt att bara skuggan duger, att ni har något kallt och läskande att svalka er med och att ni hittat något som tar er bortom bergen och bortom horisonten.

  • bibliotek

Kultur