Rörelsen

Även ovaccinerade måste ha rätt att gå på julbord

Ovaccinerade som haft covid-19 borde också få gå på julbord, menar skribenten. Foto: Fotograferna Holmberg/TT.

Varför har ovaccinerade blivit en måltavla i hanteringen av covid-19? undrar insändarskribenten.

Rörelsen

Nu vankas julfester för anställda i både privata och offentliga företag. För de sistnämndas del kan ovaccinerade inte diskrimineras eller avkrävas vaccinations­bevis. Men de förstnämnda kan bli utestängda, avkrävas vaccinationsbevis eller tvingas till covid-test, om de vill uppleva samhörighet med sina kolleger. Detta eftersom grundlagsskyddet är starkare för offentliganställda.

Varför har ovaccinerade blivit en måltavla i hanteringen av covid-19? Vi vet enligt studier att både ovaccinerade och vaccinerade smittar, så detta kan inte vara huvudanledningen. I så fall borde båda grupperna testas före en julfest. Ingen frågar ovaccinerade om de tidigare haft covid-19. Varför är det relevant? Jo, de som har haft covid-19 smittar nästan inte alls. Samtidigt vet vi att risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 för unga och vuxna friska är mycket låg, och att den naturliga immunitet som uppstår efter infektion skapar flock­immunitet, vilket gagnar hela samhället.

Den logiska hanteringen borde i stället vara att skydda äldre och riskgrupper avsevärt mycket bättre än i dag, oavsett om de arbetar på företag, är offentligt anställda eller är pensionärer som bor hemma eller på äldreboende. Det är i denna grupp som över 99 procent av dödligheten finns. Därför borde de över 70 och riskgrupper bara umgås eller skötas om av personer som haft covid-19. Detta borde medicinskt kunniga förstå. Men av outgrundliga orsaker har covid-hanteringen varit allt annat än logisk och medicinskt grundad.

Alltså, bort med alla restriktioner och låt alla friska få gå på julfest. Äldre och riskgrupper behöver skötas av dem som redan haft covid-19, eller vara på behörigt avstånd från dem som ännu inte haft infektionen. Detta borde vara den effektivaste vägen ur pandemin, den som skapar minst dödlighet och minst negativa effekter för samhället. God Jul!

  • covid
  • vaccin
  • vaccinpass

Opinion