Opinion

Bara en sorts rapportering från Gaza tillåts

En palestinsk kvinna reagerar på ljudet från israeliska skjutvapen som avlossas mot en demonstration nära den israeliska gränsen mot Gaza, fredagen den 30 mars, 2018. Foto: Khalil Hamra/AP/TT.

Det enda narrativ som existerar i svensk press är det om unga män som rekryteras av Hamas. Carl Blom om tystnaden kring fredliga protester i Gaza och de som faller offer för det israeliska våldet.

Opinion

Protesterna i Gaza fortsätter. Här i väst förändras bara det narrativ om vad som händer. När protesterna började kunde en osäkerhet skönjas. En utrikeskorrespondent på Sveriges Radio talade om att Hamas har ett finger med i varje sak som händer i Gaza, så de hade antagligen ett finger med i protesterna, men det var ingenting definitivt. Nu blott några veckor senare så är SVT och Aftonbladet övertygade om vilka som är de mest skyldiga i den militära ockupationen som pågått i 50 års tid; det är självklart Hamas. Sveriges Radio och SVT, som beskylls för vänstervridning (av borgarna), gör ett övertygande arbete för att bevisa motsatsen. Aftonbladet som anklagas för att vara en ”sosse-tidning” gör sitt bästa för att motbevisa den saken.

På SVT (28/4) så skriver Claes JB Löfgren ”Hur Hamas, terrorstämplat och isolerat från omvärlden, ska få världens sympatier genom att skicka tonåringar mot en av världens militärt mest utrustade nationer, är faktiskt en gåta.” (Kanske genom att Israel skjuter ihjäl dem vilket ger upphov till sympatier?)

Det som några veckor sedan var en osäkerhet är nu en definitiv säkerhet: varenda person som protesterar är skickade av Hamas. Wolfgang Hansson i Aftonbladet (28/4) har en liknande syn: ”De som vågar sig närmast gränsstängslet ser sig själva som hjältar. Dödas de hyllas de som martyrer av den palestinska rörelsen Hamas som styr i Gaza och som för sina egna syften kidnappat det som ursprungligen var tänkt som fredliga protester.”

Varför inte peka ut de två palestinska journalister som skjutits ihjäl under de protester som pågår just nu? Dessa finns inte i Löfgrens och Hanssons narrativ om ”unga män” som utnyttjas eller skickas fram av Hamas till stängslet

Med andra ord påstår Hansson att det inte längre är fredliga protester (kan det vara för att Israel har skjutit ihjäl dussintals palestinier, eller syftar Hansson på att några få palestinier kastar sten?). Han  lyckas bra med att röra till sin demonisering av Hamas genom dessa två meningar: ”Även om Hamas verkar ha ändrat taktik och inte längre attackerar Israel med sina raketer så varnar många för risken för ett nytt Gaza-krig.” För att tre meningar längre ned i krönikan skriva: ”Mot Israels omänskliga blockad står Hamas som helst av allt vill utplåna Israel.”

Hamas vill alltså utplåna Israel, men har slutat skicka raketer. Så deras fientliga aktiviteter består nu i att… att… göra martyrer av de som dör vid stängslet? Eller försöker de nu utplåna Israel genom att inte skicka raketer? Självklart har de inte blivit fredsälskare, det är inte det jag försöker påstå, men om Hansson vill visa hur hemska de är behövs konkreta exempel.

Det som båda dessa narrativ innehåller är tystnader. Tystnader kring offer.
Varför inte peka ut de två palestinska journalister som skjutits ihjäl under de protester som pågår just nu? Dessa finns inte i Löfgrens och Hanssons narrativ om ”unga män” som utnyttjas eller skickas fram av Hamas till stängslet. Dessa två journalister, som likt Löfgren, bar den tydliga markeringen ”PRESS” på sina bröst blev ihjälskjutna. Ihjälskjutna ungefär som Sveriges Radio-journalisten Nils Horner blev ihjälskjuten i Afghanistan.

Skillnaden mot Horner är att det var inte särskilt intressant häromkring med två ihjälskjutna palestinska journalister. Hade två journalister dött i kriget i Syrien imorgon hade vi fått veta direkt. För de som dör i Gaza är enligt SVT och Aftonbladet, bara en typ av människor. De är ”vilseledda unga män”. De är inte modiga människor som gör det lilla motstånd de kan mot den blockad de utsätts för. Att skriva något dylikt vore att framföra ett annorlunda narrativ. Men något annat narrativ har inte presenterats än, i alla fall inte i landets största medier.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Gaza
  • hamas
  • Israel
  • Palestina

Opinion