Ledare

Bara V vågar reagera när USA begår mord i mellanöstern

Stopp. Protester mot eskaleringen av konflikten i Iran i Kalifornien.

Det är sorgligt vad svårt det ska vara att säga som det är om det dåd som inledde en eskalerande våldsspiral i Iran.

Ledare

På mark som teknisk sett tillhör en allierad dödar USA:s militär en högt uppsatt arméledare i ett tredje land. Mannen är i det tredje landet på ett diplomatiskt uppdrag.

Hela världen enas i unisont fördömande av den olagliga krigshandlingen, som dessutom riskerar att destabilisera hela reginonen och i värsta fall – utlösa ett krig.

Nä, jag bara skojar.

Den dödade generalen heter Qassem Soleimani och länderna Irak respektiva Iran. Vem bryr sig, liksom?

Utrikesminister Ann Linde vill inte ens på en direkt fråga från Sveriges Television fördöma attacken. Hon måste kolla med EU först, säger hon. Längre högerut är det om möjligt ännu tystare. Som alltid, när det gäller det storpolitiska spel som motiverar krigshandlingar i mellanöstern, finns bara ett parti vars företrädare faktiskt prioriterar ryggrad över raketer. Vänsterpartiets Håkan Svenneling skriver på Facebook bland annat:

”USA och dess president har ännu en gång visat på sin imperialistiska politik när man genom brott mot internationell rätt genomfört utomrättsliga avrättningar. ”

Det är förstås sorgligt att en enda utrikespolitisk talesperson törs kalla en spade för en spade. Men det gör också Svennelings uttalande desto mer hedersamt.

  • mellanöstern
  • Utrikespolitik

Ledare