Nyheter

Benjamin Ivansson: Strikt alkoholpolitik finns där för barnens bästa

I vanliga fall kan ett stort firande fungera som värn för barn, det finns ofta i alla fall en vuxen som är nykter. När pandemin nu satt stopp för större gemenskaper blir det i stället för sig själva. Foto: NTB/TT/Flamman.

Starka ekonomiska intressen försöker slå sönder det skydd som alkohollagstiftningen innebär. Då blir det barnen som drabbas.

Nyheter

För några år sedan var jag på väg till en stuga i Trysil. Vägen var så krokig och snöpackad att busschauffören fick planera varje kurva. På sätet bredvid mig satt en tysk man, stor som en Finlandsfärja. Det märktes att han hade druckit, spritdoften låg som ett moln i bussen. Efter ett tag inträffade det som alla vi andra passagerare väntat på. Tysken började spy i en stråle, rätt över sätet.

Jag fick ned honom på golvet medan chauffören svängde åt sidan. Mannen rullade runt och jämrade sig. Han klarade inte att hålla det inne. Hela scenen var en misär. Strax därefter kom två barn fram och drog i honom. De såg ut att ha rutin. Det var inte första gången de sanerade ett allmänt utrymme efter sin far.

Det är för barnen vi har en strikt alkoholpolitik i Sverige. Det är de som kommer till undsättning för att torka upp, trösta, laga fasaden. Över 200 000 har uppgett att de påverkats mycket negativt av en förälder med alkoholproblem. Systembolaget och andra regleringar löser inte hela problemet, men det minskar konsumtionen rejält.

Snart är det jul. Pandemin har satt stopp för större gemenskaper. De flesta kommer att fira för sig själva eller med familjen. I vanliga fall kan ett stort firande fungera som värn för barn, det finns ofta i alla fall en vuxen som är nykter. Nu blir de lämnade för sig själva. Den långa isoleringen i samhället, en galopperande arbetslöshet och ett krogförbud efter tio kommer inte att göra det bättre.

Trots det finns det politiker som driver på för att underlätta alkoholkonsumtion. I Malmö försöker M, C, L och SD driva igenom ett hemkörningstillstånd, i strid med lagen. Krögarna har sagt att det inte spelar så stor roll, men borgarna vill med signalpolitik visa vems sida de står på. Vi som står med barnen måste reagera.

IOGT-NTO kunde nyligen visa att flera stora spritaktörer bedriver intensiv lobbning för att införa gårdsförsäljning. Efter krav från C och L har regeringen tillsatt en utredning. Starka ekonomiska intressen försöker slå sönder skyddet för barnen. Som torkar upp, tröstar och lagar. Det kan vi inte tillåta.

  • alkoholpolitik

Nytt