Inrikes

Svenskarna fängslades på väg till Gaza:

”Beredda att riskera sitt eget liv”

Foto: Gudrun Romeborn

Sju svenskar sitter fortfarande i början på veckan frihetsberövade i Israel efter att ett Svenskflaggat fartyg på väg till Gaza bordats av israelisk militär. UD menar att den israeliska blockadens avskaffande prioriteras i utrikespolitiken, men Ship to Gaza, vars båda skepp nu har stoppats, kallar UD:s hantering för en skandal.

Inrikes

 

Det var på fredagen i förra veckan som det svenskflaggade skeppet Freedom, en del av Ship to Gazas flotta med destination Palestina, bordades av israeliska styrkor. Ombord fanns tolv personer och bland dem sju svenska besättningsmän – som i början av veckan fortfarande sitter frihetsberövade i Israel.

Enligt Ship to Gaza har aktivisterna inte fått någon möjlighet att kontakta sina anhöriga, men ska via sina advokater ha kunnat meddela att de efter omständigheterna mår bra.

– Vi informerar varje deltagare som vill vara med om riskerna. De åker på eget ansvar. Det här är personer som verkligen vill göra skillnad – man är till och med beredda att riskera sitt eget liv för de två miljoner människor som i dag finns kidnappade av Israel i Gaza, säger Jea Escanilla, talesperson på Ship to Gaza till Flamman.

Israel upprättade en blockad mot Gaza efter att Hamas gripit makten i området 2007. Sedan dess har israelisk militär regelmässigt bordat och stoppat Ship to Gazas båtar från att nå Palestina. 2010 dödades tio personer i en sådan aktion.

Jea Escanilla satt själv fängslad efter att ha färdats på en av Ship to Gazas båtar under 2016.

– När jag satt i fängelse så var man väldigt pressad, trött och kontrollerades varje timme av personalen i fängelset, säger hon.

Enligt vittnesuppgifter från de drabbade ska bordningen av skeppet Freedoms norskflaggade systerskepp Al-Awda, som inträffade ett par dagar tidigare, varit våldsam.

Israeliska myndigheter kräver nu att de frihetsberövade svenskarna ska skriva under ett dokument där de erkänner att de försökt ta sig in i Israel olagligt, enligt Ship to Gaza.

Det är inget som organisationen tänker gå med på, eftersom de anser att de var på väg till Palestina, en stat som erkänts av bland annat den svenska regeringen.

”Israel försöker tvinga dem att skriva under ett falskt dokument där de erkänner att de tagit sig in i Israel illegalt”

– Israel försöker tvinga dem att skriva under ett falskt dokument där de erkänner att de tagit sig in i Israel illegalt. Vi protesterar mot det. Det var inte dit vi var på väg, säger Jea Escanilla.

Enligt Reuters, som hänvisar till israeliska myndigheter, kommer de frihetsberövade svenskarna att skickas hem med flyg. Vad som händer med båten, som bland annat innehåller sjukvårdsmateriel för 100 000 kronor som skulle ha överlämnats till Palestinska organisationer, är ännu oklart.

Diana Qudhaib på Utrikesdepartementets presstjänst bekräftar för Flamman att svenska ambassaden i Tel Aviv är i kontakt med de frihetsberövade. Däremot kan hon inte bekräfta det erkännande som Ship to Gaza hävdar att Israel försöker övertala deras aktivister att skriva under.

– Ambassaden är i kontakt med de här frihetsberövade, men vad de går in på i sina samtal, det kan jag inte kommentera, säger Diana Qudhaib.

Hur ser UD på att svenska medborgare grips på väg till Palestina? – det är ju en stat som Sverige har erkänt.

– Sverige och EU verkar för att isoleringen i Gaza ska hävas. Situationen i Gaza är oroande och vi har konsekvent framfört budskapet att isoleringen måste brytas och att gränsövergångarna omedelbart och utan villkor måste öppnas och hållas öppna för humanitär hjälp, handelsvaror och personer. Detta är en av de frågor som Sverige prioriterar inom vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

Men Jea Escanilla är inte nöjd med UD:s agerande.

– Sverige har erkänt Palestina, och man har tagit ställning mot blockaden av Gaza. Men nu är det väldigt tyst. Det är inte förvånande, men det är allvarligt. Det är en skandal.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Israel
  • Palestina
  • ship to gaza

Inrikes