Inrikes

Krönika

Bevara oss från vitaminskojarna

Katrin Zytomierska (2012) Foto: Henrik Montgomery / TT

Inrikes

Denna tid är unik. Jag är alldeles marinerad i samtalet om ett förkylningsvirus. Familj, vänner, släkt, statsministern, Spotify, kollektivtrafiken, nyheterna, bostadsrättsföreningen, FN, EU, karaokebaren. Till och med Britney Spears.

Allt och alla på jorden befinner sig i samma verklighet, som rymmer tre enkla frågor: Hur ska vi minska spridningen av viruset? Hur ska det gå med jobben? Hur ska vi rädda livet på så många som möjligt?

Få gånger i historien har mänskligheten varit så liten, så enad, som nu.
Nej, där överdrev jag. Det finns de som tänker på annat. Som har huvud att se möjligheterna. Till exempel hälsoentreprenören Katrin Zytomierska. Expressen (17/3) har visat att hon var tidigt ute och såg en rädsla att casha in på.

Nu marknadsför hon sin senaste fiskolja, som enligt henne stärker immunförsvaret och därmed resistensen mot det ”läbbiga corona-viruset”. Den kostar 400 kronor. Fritt från både skrupel och verkan.

Andra vill se till att det verkar, om än inte till din fördel. Dr. Dahlqvist AB uppmanar sina kunder att injicera C-vitamin och dricka kolloidalt silver för att öka kroppens stridbarhet mot viruset. Enligt infektionsprofessorn Björn Olsen kan injektionen orsaka våldsamma skador, eftersom det är som att spruta syra rakt in i blodet.

Kosttillskottsbolaget Alpha Plus säger sig inte vilja spä på rädslan, och kränger därför ett baspaket till den som redan smittats av corona. Det består av bark-té, gurkmeja och gräspulver. Lökskal att gnida in på bröstet ingår inte. En medeltidskur som är din för bara 2 000 spänn.

Visst är det lätt att skratta. Men charlatanerna gör miljonvinster på nästintill kriminell verksamhet. Påståendena om effekter balanserar alltid på lagens gräns. Nu, när allt och alla talar om corona, ser de sin chans.

Hårdare lagstiftning mot hälsoprodukter kommer nog inte i närtid. Ta ditt ansvar och stoppa den där kusinen, kompisen eller svärfadern som är på väg att beställa bark-té. För allas skull.

    Inrikes