Inrikes

Bibliotek skulle hålla samtal om demokrati – bjöd in rasideolog som talare

Nordisk Ungdom, vars talare hördes i ett panelsamtal på ett Stockholmsbibliotek, deltog bland annat i en attack på asyömanifestationen på Mynttorget tidigare i år.

Ett bibliotek i Stockholm bjöd in en ledargestalt från högerextrema Nordisk Ungdom för att delta i ett panelsamtal om demokrati.

Inrikes

Det var i förra veckan som ett bibliotek i Stockholm arrangerade ett samtal om demokrati. Bland deltagarna i panelsamtalet fanns bland annat poeten Aase Berg och dramatikern och skribenten Stina Oscarsson. Men i panelen ingick även Patrik Forsén, ett framträdande namn inom den svenska vit-makt rörelsen. Patrik Forsén har tidigare varit ledare för nazistiska nationaldemokratisk ungdom, och är i dag medlem i Nordisk ungdom – en rasideologisk organisation som gjort sig kända för att ha attackerat pridetåg och antirasistiska manifestationer.

Biblioteket bekräftar uppgifterna, men säger på tisdagskvällen att man inte har möjlighet att kommentera dem närmare.

– Vi har fått veta att vi ska hänvisa det till vår chef, och han kommer tillbaka först i morgon, säger en bibliotekarie till Flamman.

Bokningen har dock väckt uppmärksamhet på sociala medier, där flera personer ifrågasätter bibliotekets agerande.

”Jag vill åtminstone inte att mina skattepengar ska gå till att ge högerextremister en plattform” skriver en användare på Facebook.

Patrik Forsén tog plats i panelen efter att en annan talare, även han med koppling till högerextrema grupper ställt in med kort varsel.

    Inrikes