Ledare

Bidragsberoendet ökar mest i Danderyd

Våra skattepengar ges i bidrag till de rikaste kommunerna. Samtidigt tänjs gränserna för vad Rut-bidraget tillåter. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Rut-avdrag blev Rut-bidrag till de rikaste. Regeringen verkar inte se problemet – ett problem som fortsätter kosta skattebetalarna miljarder.

Ledare

Det så kallade Rut-avdraget infördes för att göra det billigare att köpa ”hushållsnära tjänster”. Det handlar om städning, poolrengöring och matlagning – hela listan är mycket längre. Idén var att politikerna ville ge de som tidigare köpt dessa tjänster svart, incitament att köpa dem vitt. Detta genom att göra tjänsterna billigare via skattesubventioner. Man kan lätt tro att det handlar om tidigare skattesmitare som inte haft råd att betala ut anständiga löner. Men bland de som utnyttjat dessa tjänster har det aldrig handlat om brist på pengar, utan om girighet.

Ledarredaktionen på tidningen Arbetet visade nyligen (9/1, 2018) hur rika kommuner drar ifrån avseende utbetalade Rut-bidrag. Under 2017 ökade kostnaderna för Rut-bidraget med 900 miljoner kronor, och ligger nu på sammanlagt 4,6 miljarder – var tredje krona gick till invånare i våra rikaste kommuner. Pengar direkt från skattebetalare i hela landet, till invånare i rika kommuner som Danderyd, Lidingö och Lomma.

De som tjänat på Rut är inte låginkomsttagare som fått billig städhjälp, eller medelinkomsttagare som fått hjälp med ”livspusslet”. Det är höginkomsttagare som fått rabatt på bartendern till festen och poolrengöringen till sommaren. Våra skattepengar ges i bidrag till de rikaste kommunerna. Samtidigt tänjs gränserna för vad Rut-bidraget tillåter. I Sverige kan i dag läxhjälp, barnpassning och äldreomsorg köpas genom hushållsnära tjänster. Problemet är att de som köper dessa tjänster samtidigt tömmer statskassan på miljarder – den statskassa som bör se till att resurserna fördelas efter behov.

Problemet är att de som köper dessa tjänster samtidigt tömmer statskassan på miljarder – den statskassa som bör se till att resurserna fördelas efter behov

Men nu försvinner resurser som hade behövts inom barn- och äldre omsorgen till enskilda hushåll. Det händer även att svenskar med sommarhus utomlands utnyttjar bidraget för att få det städat. På så sätt går pengar ut från Sverige och direkt till företag i utlandet.

I ljuset av detta, är argumentet att ”göra svarta jobb vita”, löjligt. Helt enkelt för att de som använder dessa tjänster alltid har kunnat köpa tjänsterna vitt. Att de däremot inte velat göra det, innebär inte att staten ska ge de rika en morot att följa lagen. Men här pratas det inte om hårda tag kring skattefusk. Medelklassen och arbetarklassen som gläds åt några extra kronor i avdrag straffas på sikt. Några kronor plus för dem, är miljarder minus för deras barns och föräldrars omsorg.

De allra rikaste behöver däremot varken bry sig om skatter eller Sveriges välfärd, de kan ändå köpa det de behöver. Men så ligger inte ansvaret på dem att hantera Sveriges ekonomi eller skattepolitik – det är våra politikers jobb. Och i dagsläget har vi en regering som inte verkar se några problem med att varken behålla, eller utöka Rut. Ett misstag som fortsätter att kosta oss miljarder.

  • Danderyd
  • höginkomsttagare
  • hushållsnära tjänster
  • Rut-avdraget
  • skattesubventioner

Ledare