Inrikes

Bilder: 3000 personer och en riddare mot nazism

Polisen informerar informerar inför torsdagens mångfaldsparad.

Riksdagspartierna visar en bred politisk enhet för skärpta lagar mot nazister efter NMR:s två första schemalagda dagar i Almedalen.

Inrikes

På torsdagen inledde nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen sina schemalagda aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. En medlem ur organisationen sitter i skrivande stund anhållen, misstänkt för misshandel efter att en person bärandes en prideflagga knuffats omkull.

NMR har därutöver varit inbladade i en konflikt i anslutning till vänföreningen Sverige-Israels tält. Enligt representanter för vänföreningen ska flera personer ha misshandlats av nazisterna.

På torsdagen ordnades den sedvanliga mångfaldsparaden i Visby, som i år samlade rekordmånga deltagare: enligt uppgift över 3000. Även den aktionen stördes av en handfull medlemmar från NMR, som under en kort stund buade mot folkmassan innan de lämnade platsen.

Samtliga riksdagspartier fanns representerade i paraden. Under de avslutande talen från representanter för riksdagspartierna stod det också klart att det tycks finnas en bred politisk enhet för att skärpa lagstiftningen mot nazistiska organisationer.

Under torsdagen tillsatte regeringen dessutom en utredning om att utöka lagen om hets mot folkgrupp så att den inkluderar fler symboler, som till exempel den Tyr-runa som NMR använder sig av, men som i nuläget inte är olaglig.

    Inrikes