Opinion

Bojkotta och lägg ner

Det ena borde inte utesluta det andra. Strukturella lösningar går att kombinera med en bojkottkampanj mot flyget, menar debattören. Foto: Erik Mårtensson/tt.

Det är dags att bojkotta hela flygindustrin, skriver Fredrik Andersson-Tay.

Opinion

 

När detta skrivs har juli precis gått över i augusti och efter en ovanligt kraftig och långvarig värmebölja över stora delar av norra halvklotet kommer rapporter om att temperaturen kan nå 50 grader i södra Portugal till helgen. Ett nytt europeiskt rekord. Erfarenheten av tidigare värmeböljor talar om en stor risk för dödsfall.

Det tycks som att den här typen av ”spektakulära” temperaturnivåer har ökat klimatångesten hos en och annan. Så också hos undertecknad. Uppgiften att angripa orsaken till klimatförändringarna känns övermäktig. Det får inte hindra oss från att försöka.

En diskussion som uppstod hemma hos oss handlade om hur vi som står till vänster angriper frågan om flygande i relation till vilka strategier vi samtidigt finner rimliga i andra frågor. Många av oss tycker till exempel att israeliska varor bör väljas bort när vi står i affären, som ett påtryckningsmedel mot apartheidstaten. Trots att det är fråga om att ”enbart” använda sin – begränsade – konsumentmakt är det få till vänster som skulle ifrågasätta agerandet. Det kan också fungera som en språngbräda till större krav som att Sverige som land bör bojkotta Israel. Jag uppfattar inte att det ena brukar anses utesluta det andra.

Uppgiften att angripa orsaken till klimatförändringarna känns övermäktig. Det får inte hindra oss från att försöka

Lika naturligt verkar det inte vara att vilja sätta press på flygindustrin genom att avstå flygande, ens när det enbart gäller nöjesresor. Betydligt oftare hänvisas här i stället till att lösningen enbart finns på ett strukturellt plan. Att vara en del av en bojkottkampanj ses inte med nödvändighet som en framgångsrik väg framåt. Men vari består skillnaden i dessa två exempel?

Jag anser att vi bör ansluta oss till kampanjer om att ”stanna på marken” och komplettera det med redan självklara krav på politisk nivå. Tillsammans borde de kunna göra skillnad och sänka antalet flygresor inom och från Sverige.

Bojkotta flygindustrin! Lägg ner Bromma flygplats (eller en valfri överflödig flygplats nära dig)! Höj flygskatten! Sänk biljettpriserna på fjärrtågen! Några krav som alla – även det förstnämnda – borde vara självklara för de som tillsammans i en rörelse vill mota bort den molande klimatångesten.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

 

    Opinion