Inrikes 17 juni, 2019

Bostadskris bortom storstan

Bostadsbrist och renovräkningar tvingar de ekonomiskt marginaliserade ut ur storstäderna. Men bostadskrisen pågår i 80 procent av landets kommuner, och konsekvenserna av dem varierar i landet. Flamman har undersökt vad bristen på bostäder gör med landets mindre kommuner.

Bostadskris. Betäckningen tycks närmast avse normalläget på den svenska bostadsmarknaden under de senaste tjugo åren. För det råder nämligen konstant bostadsbrist i Sverige, där 240 av landets 290 kommuner uppger obalans med underskott på bostäder. Det rapporteras om att antalet hemlösa ökar i storstäderna, bostadspriserna stiger, allmännyttan görs om till bostadsrätter, studenter i Uppsala måste tacka nej till utbildningar och förstahandskontrakt säljs svart för närmare en halv miljon i Stockholm.

Nu senast uppmärksammat är den varning som FN riktat mot det allt vanligare fenomenet ”renovräkning”, som kort och gott går ut på att hyresvärdar renoverar lägenheterna och därefter chockhöjer hyrorna så pass att de boende inte har råd att bo kvar, eller att de ekonomiskt svaga — bland dem unga, nyanlända och pensionärer — inte kan hitta en bostad i det område de önskar bo i. Med stora miljonprogramsområden som är i akut behov av renovering och vinstdrivna hyresvärdar som ser ökad profit väntar mer av nämnda vara. En särskild varning går från FN:s rapportör inom bostadsfrågor till riskkapitalbolaget Blackstones effekter på mänskliga rättigheter. Företaget äger 66 procent av svenska hyresvärden Hembla, som äger över tjugo tusen bostäder i Sverige. Många av dem finns i Stockholm, men inte alla.

Bostadsbrist och renovräkning är vanligast förekommande i storstadsregioner, och konsekvenserna rapporteras det friskt om. Men hur det ser ut i andra delar av landet är det tystare om.
– På en del håll i glesbygden finns det ju bostäder men på det stora hela är det brist överallt här, och det pratas det inte lika mycket om, säger Lillemor Göransson, Hyresgästföreningens regionordförande i Norrland.
Enligt henne förekommer renovräkningar även i hennes region.
– Det som händer i Stockholm det händer ju här också, man gör renoveringar så att folk inte kan bo kvar, för de har inte råd.
De som får betala priset för bristen och de höjda hyrorna är i Norrland som på andra håll ofta äldre som inte har råd att betala hyran för en nybyggd lägenhet i stan, personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden och unga som vill studera i centralorter.
– Det är ju jättetråkigt för våra ungdomar kan inte flytta hemifrån och likadant är det med pensionärer som lägger alla sina pengar på hyra i nyproducerade lägenheter. Det byggs till priser som många inte har råd med, säger Lillemor Göransson.

Man behöver ett bättre helhets­tänkande. Barnen har bott här i tre år och gått i skola. Det finns ingen rim och reson i varför man ska flytta dem

Problemet är att många mindre kommuner har mycket hus och villor, och hyresrätterna är få.
– På vissa ställen är det billigare att köpa hus än att hyra. I glesbygden köper ju folk hellre hus, och då kan det istället bli tomma lägenheter som måste rivas, det blir en ond cirkel. Hyresrätten måste folk ha råd med, säger hon.
Dessutom, berättar hon, förvärras situationen av de förflyttningar som Migrationsverket gör av asylsökande: från mindre kommuner där de har balans eller till och med överskott på bostäder, till större kommuner och centralorter där det råder motsatta förutsättningar.
– Det harmonierar inte. I Sundsvall är det sån bostadsbrist och när de flyttar asylsökande dit blir man ju illa berörd, varför inte låta dem bo kvar där det finns bostäder? För kommuner man flyttar dem ifrån måste ju då stänga affärer och skolor, det blir ännu mer glesbygd.

Ett exempel på en sådan kommun är Ånge, med sina knappt tio tusen invånare i Västernorrlands inland. Det är en av fyra kommuner i Sverige där det råder bostadsöverflöd. Och här står kommunledningen nu istället inför rivningar av hyresrätter, efter att Migrationsverket beslutat att flytta de asylsökande som bor där, och hyr 50 lägenheter av kommunen, till Sundsvall, där det råder bostadsbrist.
– Ja, nu måste vi riva. Jag hade hellre sett att de asylsökande varit kvar. Det ger ju underlag till våra skolor och kan rädda våra hyreshus, de bidrar till kommunen. I Sundsvall bidrar de till trångboddhet, säger Sten-Ove Danielsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ånge. Han menar att staten borde se över liknande situationer för att undvika att förstärka den obalans i bostadsmarknad som råder mellan olika kommuner.
– Man behöver ett bättre helhetstänkande. Barnen har bott här i tre år och gått i skola. Det finns ingen rim och reson i varför man ska flytta dem. Att hitta 50 lägenheter i Sundsvall är ett problem, säger han.
Kommunen har tidigare stått inför att behöva riva hyresrätter. För att förhindra dem försökte man hitta andra lösningar, som att göra om lägenheter till call center eller ett helt hus till kulturhus och hyra ut lokalerna till band och konstverksamhet. Kommunen stod då för värme.
– Men nu ser vi inte sådana lösningar som en möjlighet, för vi har inte råd med driftkostnader.

Även i Hyresgästföreningens region norra Skåne är obalansen påtaglig. Svårast blir det, enligt Linus Fast som är Hyresgästföreningens bostadspolitiska utvecklare i regionen, i bruksorter som exempelvis Bjuv. Där handlar det snarare om en sårbarhet inför marknaden.
– Det är inte lika attraktivt att bygga i vissa mindre kommuner vilket lägger stort ansvar på allmännyttan, till skillnad från i storstadsregioner där det finns större marknad och fler som kan betala.. Därför skiljer det i omfattning vad gäller fenomen som renovräkning mellan små och stora kommuner, säger han.

Vi är ju livrädda för att de ska gå vidare med mark­nads­hyror för då är vi illa ute allihop

I Bjuv, och kringliggande kommuner, är det mycket villor och nästan alla lägenheter är del av allmännyttan. Om inte allmännyttan utvidgas så hamnar de som står utanför bostadsmarknaden i skarven mellan att inte ha råd att köpa villa och att inte få hyresrätt. Och i Bjuv råder mycket riktigt bostadsbrist, vid sidan av att många unga flyttar därifrån och det finns mindre jobbmöjligheter, berättar Linus Fast.
– Bostadsbristens konsekvenser visar sig på olika sätt. Ökad strukturell hemlöshet, ökad otrygghet och sämre hälsa. Samtidigt blir det bostadsdiskriminering, olagliga kontrakt och oseriösa hyresvärdar.

Enligt Hyresgästföreningen, liksom många andra, måste man bygga mer och billigare för att lösa bostadskrisen. Den statliga subvention med lån för företag som vill bygga hyresrätter som infördes under förra mandatperioden men togs bort i Moderaterna och Kristdemokraternas budget föll sig väl ut i Skåne.
– I Skåne byggdes flest lägenheter i Sverige med investeringsstödet, men den försvann ju nu, och ska komma tillbaka med 73-punktsprogrammet. Det är ju det som krävs, att staten tar större ansvar för att det byggs, säger Linus Fast.

Men det är också en fråga om kommunpolitiken. Där handlar det om vad kommunen väljer att göra med sitt markmonopol och hur man prioriterar bostadspolitiken i relation till mark som inkomstkälla.
– På vissa håll är man inte så bra på att använda marken. Man säljer lätt till högstbjudande utan att ställa krav på vad som ska byggas och då blir det ofta bostadsrätter. Om man istället ställde krav och tog ett större bostadsförsörjningsansvar skulle man se fler hyresrätter, säger han.

Även Lillemor Göransson i region Norrland vill se billigare byggkostnader och öppna samtal med så väl kommun- som riksdagspolitiker. Men hon menar att det också finns stora risker i de politiska krafter som vill se marknadshyror, eftersom det äventyrar vad hyresrätten innebär.
– Vi är ju livrädda för att de ska gå vidare med marknadshyror för då är vi illa ute allihop. Vi måste prata och förklara vad hyresrätten innebär: ett tryggt boende för alla. För så är det ju inte längre och det är en orättvisa, säger hon.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)