Ledare

Bryt den öronbedövande tystnaden om Palestina

Ett par sitter på en kulle och ser på när israeliska soldater skjuter tårgas mot demonstranter. Foto: Adel Hana/AP/TT.

För att få Israel till förhandlingsbordet krävs ekonomiska sanktioner och bojkott. Anna Herdy om senaste veckans kallblodiga massaker i Palestina.

Ledare

Under förra helgen sköt den israeliska armén ihjäl 17 obeväpnade demonstranter i Gaza och enligt palestinska vårdmyndigheter ska över 750 ha skadats av skarp ammunition, nästan 1400 rapporteras vara skadade. Målet för den israeliska arméns attacker är den 45 dagar långa ickevålds-protesten vid gränsen till Gaza som går under namnet #greatmarchofreturn. Det är en protest mot ockupationen och apartheidpolitiken som förs av Israel och en manifestation för människovärde och rätten att återvända. Marschen är tänkt att fortgå fram till den 15 maj. Då infaller nämligen 70-årsminnet av palestiniernas flykt 1948, då staten Israel bildades. Det uttalade syftet är att bryta blockaden och tvinga fram förhandlingar med Israel.

Vad ska de annars göra? Fredssamtalen mellan Israel och Palestina är sedan några år nära nog döda. De israeliska bosättningarna annekterar mer och mer av de palestinska områdena och världssamfundet är fortfarande tysta – resultatet är en undergrävd tvåstatslösning.

Tystanden blir öronbedövande när det visar sig att Israels svar på #greatmarchofreturn är att sätta in specialstyrkor och hundra prickskyttar som inför allas ögon skjuter demonstranter, vissa av dem minderåriga, vissa av dem flyende från platsen och med ryggen mot de israeliska soldaterna. Det är detta det handlar om; döda människor som kräver upprättelse. Politiska mord som leder till än mer hat mot ockupanterna i Israels regering.

I en intervju med Svenska dagbladet (31/3, 2018) säger Mellanösternexperten Anders Persson, verksam vid Lunds universitet, att den enda part som kan göra något åt situationen är USA. ”Den nya faktor som finns är Donald Trump. Det halmstrå av hopp jag kan se, är att han är så okonventionell att han lyckas överraska”. Hur Donald Trump ställer sig i konflikten mellan Israel och Palestina har han tydligt visat; han har gjort israelisk extremism till sin genom att symboliskt flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och därmed erkänna den delade staden som Israels huvudstad.

De israeliska bosättningarna annekterar mer och mer av de palestinska områdena och världssamfundet är fortfarande tysta – resultatet är en undergrävd tvåstatslösning

Anders Persson har fel i att det bara är Donald Trump som kan göra något åt våldet. Sveriges regering, som efter erkännandet av Palestina har visat sig vilja gå i bräschen och få andra länder att följa efter, kanske inte längre har den bästa av relationer med Israel, men man har ett starkt stöd i sin strävan efter fred.

Apartheidregimer har fallit förut. Nu precis som då måste omvärlden reagera på bred front för att få det att hända. Med hjälp av ekonomiska sanktioner och bojkotter kan man strypa Israels materiella tillgångar och tvinga dem till förhandlingsbordet. Det är dags att sätta frågan om bojkott högst upp på dagordningen, Margot Wallström.

 

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Gaza
  • Israel
  • ockupation
  • Palestina

Ledare