Opinion

Carl Bildt har ingen humor

Hur mycket koll på den svenska verkligheten har Bildt själv, eller de moderater som tog vid efter honom? Foto: Pontus Lundahl/TT.

Vet Carl Bildt tillräckligt mycket om verkligheten för dem som har drabbats av hans nyliberala politik? Uppenbarligen inte.

Opinion

 


Säga vad man vill om Carl Bildt,
men han har en förmåga att träffa huvudet på spiken. Nu har han skrivit ett inlägg i statusblaskan Washington Post i USA (24/2, 2017), där han driver med Trump för att han påstår att Sverige krisar för att vi släppt in för mycket flyktingar. Sarkasmen är Bildt. ”I suspect that his actual knowledge of the issue is extremely limited. If it were not for the massive turmoil that could ensue, I would urge him to skip one of his golfing weekends and come to us and see for himself.” Smaka på den, Trump!
Men det är väl ändå ett par saker som gör att skämtet inte riktigt lyfter? Det här med att Trump ska komma till ”oss” och se själv, och det om att Trumps kunskap om saken, det verkliga läget i Sverige, alltså, är extremt begränsad. För hur mycket koll på den svenska verkligheten har Bildt själv, eller de moderater som tog vid efter honom?
Visst är det som Bildt säger att Sverige tog emot en massa bosnier på 1990-talet när han var statsminister. Och det har gått bra för många av dem och de har tillfört Sverige mycket. Men det kan han väl inte han skryta med nu om han inte också tar avstånd från den nya restriktiva flyktingpolitiken? Det blir väldigt konstigt. Eller tänker han gå ut med att han står på Vänsterpartiets sida?

Tänker Carl Bildt gå ut med att han står på Vänsterpartiets sida i flyktingpolitiken? Om inte så blir hans resonemang väldigt konstigt

Och sedan är det allt det andra som Bildt införde när han var statsminister, och som han var med och spädde på i regeringen under Reinfeldt. Politiken för att öka klyftor och göda den ekonomiska eliten. Privatiseringar och marknad överallt i välfärden och med det en segregerad skola, en ojämlik och allt dyrare sjukvård, en usel bostadssituation i storstäderna och en massa annat. Ett elände som i princip alla från och med sossarna och högerut antingen bara förnekar eller skjuter ifrån sig skulden för, men inga tjatar ju envisare än moderaterna fortfarande om att allting blir bättre med mer privatiseringar och marknad.
Så vadå ”oss”? Vet Bildt mycket om verkligheten för de som har drabbats av hans nyliberala politik? Har han en multisjuk mamma som bor i ett område där vårdcentralen la ner, eller som ligger inne och får sova i en sjukhuskorridor? Börjar han bli gammal och glömsk och stressad över vilken hemtjänst han ska välja av tusen olika? Går hans barn på en förlorarskola? Är han trångbodd? Har han flyttat till Rinkeby?
Idén att politiker kollar upp hur verkligheten ser ut innan de hittar på galenskaper är lysande. Men inte direkt ny. Och vågar Bildt åka ut i den svenska verklighet som han var med och skapade utan ett gäng livvakter med sig? Nej, Bildt, det skämtet slår tillbaka på dig själv.

  • Carl Bildt

Opinion