Opinion

Chile är redan en diktatur

En demonstrant kastar en flaska mot ett polisfordon under protester mot den chilenska regeringen under kvinnodagen den 8 mars i år. Foto: Esteban Felix/AP/TT.

Informationen som når oss direkt från de angripna människorna och organisationerna i Chile är chockerade, skriver Lorena Diaz Pohl från Svensk-chilenska vänskapsföreningen.

Opinion

Den chilenska regimen, under presidenten Piñeras sista mandatår håller på att militarisera hela samhället. Polisen angriper de sociala rörelserna och människo­rätts­organisationerna, genom att fängsla och terrorisera aktivister och ledare.

Lördagen den 13 mars genomförde den polisen räder och arresteringar i många förorter i Chiles huvudstad Santiago och i andra regioner som Antofagasta. Polisen angrep lokaler med soppkök och kulturföreningar. Dehar också kommit rapporter om olagliga fängslanden av människor, bland dem många minderåriga. Det har också rapporterats om misshandel och trakasserier av den oberoende pressen och människorättsobservatörer. Media i Sverige förblir tyst och rapporterar inte vad som egentligen pågår.

Enligt utrikes­ministern Ann Linde är Chile ”en demokrati och en viktig handelspartner” för Sverige.

Enligt det chilenska folket befinner sig Chile redan nu i en diktatur.

  • Chile
  • Latinamerika
  • rörelsen
  • Sydamerika

Opinion