Utrikes 04 september, 2022

Chilenarna röstar om att begrava fascismen

Tre år efter upproret mot ojämlikheten håller Chile i dag en folkomröstning om ett förslag till ny grundlag. Carlos Zanzi, som varit med och tagit fram förslaget som ska ersätta konstitutionen från Pinochettiden, beskriver hur en av de största demokratiska övningarna i landets historia gick till.

I oktober 2019 fyllde miljontals människor gatorna, avenyerna och torgen över hela Chile. Demonstrationerna, som blev kända som ”det sociala upproret”, var slutpunkten för en decennielång proteströrelse, där misstron mot det auktoritära och elitistiska styret ökat dag för dag.

Upproret ledde inte till att demokratin bröt samman.

I stället fann rörelsen en politisk väg för att övervinna krisen. I folkomröstningen oktober 2020 röstade 80 procent av väljarna för att en ny grundlag skulle tas fram och ersätta den som infördes av diktatorn Augusto Pinochet 1980. Med stöd av denna stora majoritet valdes i maj 2021 representanterna till en ny konstituerande församling.

Församlingen arbetade intensivt under ett år. Dess sammansättning var unik då den var helt jämställd, med 78 män och 77 kvinnliga medlemmar, och även innehöll 17 representanter för ursprungsbefolkningen. De 155 folkliga ledamöterna kom från olika håll. 48 av dem företrädde sociala grupperingar, som miljöaktivister, feminister, hbtqi-representanter utan partitillhörigheter. Andra representerade organisationer som arbetar för olika sociala frågor, som hälsa, boende, pensioner, utbildning, och grupper som strävar efter att decentralisera den politiska makten.

Partierna i parlamentet fick 90 representanter. Av dem tillhörde 37 högern, 25 stödde de tidigare mitten-vänsterregeringarna och 28 stödde den nyligen valde presidenten Gabriel Boric och hans vänsterregering.

Den nya författningen föddes i en ny politisk verklighet. Det var inte partierna som kontrollerade de förslag på skrivningar som fördes fram av den konstituerande församlingen. För att de olika förslagen skulle kunna antas måste varje författningsartikel få två tredjedelar av rösterna. Detta uppnådde man genom en rad komplicerade allianser mellan oberoende representanter, mitten och vänstern.

Den nya författningen utgick från ett oskrivet blad. Allt behövde skrivas om från början. De första månaderna ägnades därför åt att upprätta metoder för arbetet. Bredden och mångfalden bland delegaterna, och de folkliga organisationernas närvaro, ledde till en explosion av uppfinningsrikedom och produktivitet.

Medborgarförslagen var av stor betydelse för arbetet i alla nyskapade kommittéer. Men de krävde också kompromisser för att den nödvändiga majoriteten skulle uppnås. Samtidigt kritiserades processen ständigt från höger, genom kampanjer i sociala medier och traditionella massmedier. Detta gjorde att den slutgiltiga texten under en rad plenarsammanträden i början av 2022 skrevs under hård press. Den 4 juli presenterades så förslaget till en ny författning. Den består av 388 artiklar som ska utvecklas och genomdrivas genom en parlamentarisk process.

Vilka är då de centrala punkterna i författningen? I förordet beskrivs hur förslaget skrevs samman och röstades fram: ”Vi, det chilenska folket, bestående av olika nationer, för av fri vilja fram denna författning, som har överenskommits genom en deltagande, jämlik och demokratisk process”. Författningens grundbult är en vision av det framtida samhälle som man vill bygga:

”Chile är en social och demokratisk rättsstat. Den är en mångnationell, interkulturell, decentraliserad och ekologisk stat som bildar en solidarisk republik. Dess demokratiska system är inkluderande och jämlikt.”

Denna princip kompletteras genom ett antal rättighetssatser, som täcker allt ifrån människor, folk och demokratin till freden och miljön. En av de främsta skillnaderna gentemot 1980 års författning är att den nya grundlagen fastställer att staten är en social och demokratisk rättsstat. Detta till skillnad från den rådande ”understödsstaten” som inte erkänner de grundläggande sociala rättigheterna. Genom den nya författningen ska staten lyfta fram och säkra de rättigheter som garanterar medborgarna ett värdigt liv. Förslaget beskriver i detalj var och en av dessa rättigheter och vad staten ska göra för att förverkliga och garantera dem.

Texten slår därför fast att alla människor har rätt till utbildning, hälsa och social trygghet, baserat på principerna om universalitet, solidaritet, jämlikhet, deltagande och hållbarhet, rätt till ett värdigt arbete, inklusive hemarbete och omvårdnadsarbete, och rätt till en värdig och adekvat bostad, livsmedelssäkerhet och tillgång till rent vatten.

Därmed sätter Chile nu kurs mot ett modernt välfärdssamhälle, som respekterar de normer som det internationella samfundet har ställt upp i olika deklarationer och konventioner. Förslaget nämner också särskilt att alla dessa individuella rättigheter baseras på erkännandet av och inkluderingen av marginaliserade sociala gruppers jämlikhet under lagen och förbudet mot all form av diskriminering. Bland de rättigheter som ska garanteras finns individens sexuella och reproduktiva rättigheter, ursprungsfolkens rätt till sin kulturella identitet och respekt för deras världsbilder, levnadsformer och egna institutioner, barn och ungdomar, människor med funktionshinder och äldre personer. Man understryker även att kvinnor, flickor, ungdomar och personer med varierande sexuella läggningar och könsidentitet har rätt till ett liv i frihet från sexuellt våld.

Traditionella rättigheter som rätten till liv, mötesfrihet, yttrandefrihet, organisationsfrihet, frihet att leva var man vill och fritt röra sig, att producera information, delta i det kulturella och vetenskapliga livet, tankefrihet, samvetsfrihet, religionsfrihet och trosfrihet garanteras också.

Samtidigt respekteras fullt ut äganderätten för varor och egendomar, och man fastställer rätten till ekonomisk företagsamhet – något som kritikerna till höger betvivlar kommer att uppfyllas. Särskilt betydelsefullt, med tanke på Chiles historia, är att folket ska garanteras rätten att få delges sanningen om allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.

Samtidigt som individerna har rättigheter så fastslår texten även särskilt att ”naturen har rättigheter. Det är statens och samhällets skyldighet att försvara och respektera dem.” Detta innebär att förvaltningen av miljöresurserna ska vara ekologiskt ansvarsfull. Texten anger en lång lista över gemensamma naturresurser, såsom havet, luften, de naturliga skogarna och marken. Man slår fast att staten har absolut och exklusiv rätt till alla gruvfyndigheter, samt att djurlivet har rätt till skydd.

Genom de senaste valen i Chile har viktiga steg tagits i den demokratiska processen. Den nya grundlagen kommer att göra det möjligt att upprätta en ”deltagande demokrati”. Härigenom respekteras principerna om autonomi, hederlighet, finansiell transparens och intern demokrati i de sammanslutningar som civilsamhället ska upprätta. Författningsförslaget innehåller även former för direktdemokrati, såsom förslaget om folkomröstning om reformeringen av författningen och möjligheten att genom folkomröstning initiera ny lagstiftning eller helt eller delvis dra tillbaka antagna lagar.

För att möjliggöra en väl fungerande decentralisering slås fast att staten ska organiseras i geografiskt autonoma enheter och i särskilda territorier, där ursprungsbefolkningens autonomi erkänns och respekteras. Texten slår även fast statens ekonomiska ansvar för den ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i landet. De regionala och kommunala myndigheterna ska ha självbestämmande över sina utvecklingsprogram och planer och deras finansiering.

En anmärkningsvärd förändring är att författningen säger att staten ska vara jämställd och att minst hälften av statliga anställda ska vara kvinnor. Den exekutiva makten skafortsatt ledas av en president, men vars makt begränsas jämfört med dagens alltför starka ämbete. Presidenten väljs vart fjärde år i allmänna val, med rätt att omväljas en gång.

Den lagstiftande makten utgörs av kongressen. Genom den nya ordningen decentraliseras makten geografiskt. Kongressen är folkets representativa organ, och därmed den främsta nationella lagstiftande makten. Regionskammaren, som ersätter dagens senat, kommer att ha i uppdrag att utforma lagar i regionala frågor.

En rad offentliga institutioner ska ha full autonomi. Bland dessa märks centralbanken, åklagarmyndigheten, diskrimineringsombudsmannen, författningsdomstolen och ombudsmannen för skydd av naturresurserna.

Men än är den nya grundlagen inte given. När texten godkändes i juli inleddes en intensiv debatt, då de nästan 15 miljoner medborgare som enligt lag är pliktiga att rösta om författningsförslaget informerades om innehållet. Folkomröstningen anger två alternativ: antagande eller avslag av författningsförslaget i sin helhet. Ett antagande innebär att Chiles institutionella liv börjar styras i enlighet med de riktlinjer, prioriteringar och tidsramar som konstitutionen lägger fast. Ett avslag innebär att Pinochets författning fortsätter att gälla i sin nuvarande form.

Men i debatten har dessa två motsatta alternativ öppnat för åtminstone två andra möjligheter, trots att de inte finns med i själva folkomröstningen.

Jasidan är splittrad mellan dem som vill implementera författningen så som den är skriven, och de som vill implementera den i reviderad form. Bland dem som förordar ett avslag finns i sin tur de som vill behålla den gamla Pinochetförfattningen och de som ändå ser behovet av en ny.

Dessa hållningar avspeglas i opinionen. Om man utgår från folkomröstningen vill 22 procent avslå författningsförslaget och 25 procent anta det utan förändringar. Det innebär att 53 procent vill anta en reviderat författning.
Eftersom en sådan situation, där det finns en knapp majoritet för ett ja eller ett nej, är sannolik diskuteras nu hur man sedan ska gå till väga för att nå fram till en ny grundlag, som 78 procent ändå hoppas på. Om jasidan segrar, som president Gabriel Boric och hans allians önskar, innebär det att man är överens om att den nya författningen ska tillämpas, men där man genom en nationell dialog modifierar förslaget.

De som vill avslå förslaget men ändå verka för en ny författning, föredrar att en sådan skrivs av kongressens medlemmar, men har inte presenterat något alternativ. I praktiken menar de att författningsprocessen ska börja om, med utgångspunkt i kongressen.

Av förslagets beståndsdelar väcker några särskilt ont blod hos kritikerna. En sådan är skrivelsen att den chilenska staten ska ha en multinationell karaktär. Kritikerna menar att ursprungsbefolkningarna kommer att få vetomakt över staten. Detta i en situation där politisk oro och polisrepression råder i den sydliga provinsen Araucanía, det område där mapuchefolket sedan årtionden krävt självstyre och respekt för sin kultur.

En annan punkt som skaver hos kritikerna är avskaffandet av senaten. De menar att om det sker så förlorar man den politiska balans som denna andra kammare har inneburit. Många tvivlar också på att den privata äganderätten kommer att fortsätta respekteras. I propagandan har det bland annat hävdats att människor kommer att förlora rätten till sin bostad.

Vad gäller jämlikhet och sociala rättigheter så handlar motsättningarna om att författningen inom dessa områden har en alltför ideologisk ton. Detta är dock krav som ställts och avvisats i decennier och som ger uttryck för folks reella problem.
Öppningen mot mera deltagande och direkta demokratiska former har också mötts av stark kritik. Vissa på nejsidan menar till och med att folket inte har den politiska kunskap och utbildning som krävs för ett sådant deltagande. Till exempel har litteraturprofessorn Cristian Warnken, som leder en lista för att rösta nej, hävdat att de flesta chilenare saknar den historiska och medborgerliga kunskap som krävs för att tolka texterna.

I detta hätska klimat, fyllt av dispyter, valkampanjer, debatter och falska nyheter, har motståndarna till förslaget spridit felaktiga tolkningar av den text man ska rösta om. Till detta kommer människors fortsatta ekonomiska problem orsakade av pandemin, den höga inflationen och en känsla av osäkerhet på grund av ökande brottslighet. Om nejsidan inte är helt enig om vad slutresultatet bör vara så är de det ifråga om hur de ska kampanja för att vinna folkomröstningen.

Men jasidan är inte heller enig om vilken strategi man bör använda sig av och vad man vill föra fram. Den är överens om att ett ja krävs för att definitivt bli av med Pinochetförfattningen. Men man är oeniga om hur snabbt och djupt reformerna bör genomföras för att försäkra sig om en seger.

För att lösa dessa konflikter och gå mot ett solidariskt, rättvist och hållbart Chile, vore det bästa att jasidan vinner en tydlig seger i omröstningen.

Ett scenario där endera sidan vinner med knapp majoritet innebär att motsättningarna hålls vid liv, med fortsatt osäkerhet i landet.

Skulle förslaget vinna med minst 60 procent av rösterna så innebär det dock ett tydligt godkännande av de reformer som författningen innehåller, att regeringen ges möjlighet att förverkliga det program som den blev vald på och att Chile kan bli en ledstjärna i såväl Latinamerika som i världen.

Carlos Zanzi är medlem i Vänsterpartiet och det chilenska partiet Revolución democrática, som har deltagit i utarbetandet av förslaget till ny grundlag och deltar i vänsteralliansen Frente amplio och den sittande regeringskoalitionen.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Utrikes 19 april, 2024

EU:s budgetregler kan omöjliggöra klimat- och välfärdsmål

Europaparlamentet kommer att rösta om huruvida de nya reglerna ska träda i kraft eller inte. Foto: Jean-Francois Badias/AP.

Efter tre års paus ska EU:s nyliberala budgetregler återinföras. Trots krav på att de borde förändras har lite hänt – nu kan de omöjliggöra satsningar på såväl välfärden som klimatet.

I italienska tidningar skrivs det om det, på fransk radio debatterar man det, och på belgiska löpsedlar varnar man för det: i början av nästa vecka beslutar Europaparlamentet om huruvida EU-länderna ska ha rätt att finansiera sin välfärd och nå sina klimatåtaganden eller inte. Efter över tre års paus kommer nämligen de hårda budgetreglerna som medlemsländerna har tvingats efterleva sedan slutet av 1990-talet att träda i kraft igen – såvida parlamentet inte röstar nej.

Reglerna i Stabilitets- och tillväxtpakten om att statsskulden och budgetunderskottet inte får överstiga 60 procent respektive 3 procent av BNP, kom först till stånd som inträdeskriterier för medlemmarna i EMU. Men eftersom alla länder var tänkta att införa euron gäller de för samtliga EU-medlemmar, inklusive dem som inte använder den gemensamma valutan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Rörelsen 19 april, 2024

Klimatkampen är förlorad, länge leve klimatkampen!

Klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion har upprättat en vägspärr vid Slussen i Stockholm som en manifestation för klimatet inför valet 2022. Foto: Christine Olsson/TT.

Är klimatkampen förlorad? Det tycker Tadzio Müller, medgrundare till Ende Gelände i en intervju med Flamman (nr 14/2024). Efter många år med stora proteströrelser är vi fortfarande på väg mot en framtid med allt fler klimatkatastrofer, död och lidande. ”Folk eldar hellre upp planeten och mår skit, än agerar”, säger han.

För mig som klimataktivist är det sorgsen läsning, eftersom Müller har rätt i att världen är på väg åt helvete. Hans känslor är legitima. Samtidigt pekar hans uttalande på ett problem för klimatrörelsen: oförmågan att skilja på målen vi sätter upp i kampen och värdet av kampen själv. I det senare fallet bör vi alltid ha blicken vänd mot att rädda människor och skapa en bättre värld, vad som än händer.

Klimatrörelsen kämpar mot ett av världens mäktigaste intressen, fossilindustrin. På längre sikt kämpar klimatrörelsen även mot kapitalismen i sin helhet, det mäktigaste produktionssystem som världen skådat. Att stoppa fossilindustrin vore en enorm bedrift. Att störta kapitalismen är en ännu större, men inte omöjlig uppgift. Det är därför inte konstigt att vi misslyckas ibland.

Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas.

Det är lätt att relatera till Tadzio Müllers sorg över att mål har förlorats. Det han anser ”har gett våra liv mening i likhet med hur religiösa människor uppfattar världen, det som strukturerar allt vi gör, och våra idéer om vem som är god och ond” gäller inte längre. ”Vi har stött emot de planetära gränserna, och lärt oss att det moraliska universumets båge är kort och böjd mot fascismen”, fortsätter han.

Samtidigt har Tadzio i denna förlust kommit till en nyvunnen insikt: ”att det inte handlar om segerns sannolikhet”, utan ”om de relationer som du bygger medan du försöker uppnå den segern”.

Läs mer

Jag tror precis som Tadzio Müller att dessa relationer är källan till all uthållig klimatkamp, speciellt i tider av motgång. Om den enda anledningen till kampen är vinsterna så är det enkelt att gå hem efter en förlust, dra ned persiennerna och aldrig återvända till rörelsen. Men om kampen får ett värde i sig kan de kämpande gå hem efter förlusten, gråta, festa och tänka om tillsammans – för att snart därefter envist återvända med nya mål.

Såklart är inte kampen en hobby med vänner – väl uttänkta strategier och slagkraftiga mål måste vi alltid ha med oss. Men som Mathias Wåg i en bokrecension skriver här i Flamman blir ”allt eller inget” oftast inget. Det krävs uthålliga organisationer som kan förvalta både kampen genom förlusten, och makten efter vinsten. Och oavsett om vi når 1,5 eller 3 graders uppvärmning kommer klimatkampen aldrig att vara förgäves – inte så länge planeten är beboelig.

Både jag och Müller tror på relationernas vikt. Samtidigt tror jag inte att klimatkampen är körd bara för att framtiden just nu ser mörk ut. Ju starkare vi organiserar oss och ju fler vi blir, desto bättre framtid får vi. Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas. Även i en brinnande värld finns det mycket att kämpa för, och många att rädda som annars skulle dö. Sörj målen, och organisera er.

Noah Björelius Hort
Aktiv i Ta Tillbaka Framtiden
Nyheter/Utrikes 19 april, 2024

Efter inreseförbudet: Jannis Varoufakis tänker inte hålla käften

Jannis Varoufakis talar i Atenförorten Nikea inför det grekiska valet 2019. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Efter att Berlinpolisen upplöste den palestinska kongressen förbjöds den grekiska politikern Jannis Varoufakis att arbeta i Tyskland. Nu förklarar han varför de vill tysta honom.

Den tre dagar långa palestinska kongressen i Berlin förra helgen var tänkt att sända en signal om solidaritet med folket i Gaza. Under mottot ”Vi anklagar” ville palestinska, judiska, tyska och andra internationella aktivister samlas för att tala om den fruktansvärda situationen i Gaza och sätta press på den tyska regeringen att kräva en vapenvila. Men bara två timmar efter att den inleddes fredagen den 12 april tog sig polisen in i byggnaden, stängde av strömmen och tvingade hundratals deltagare att lämna evenemanget. Därefter upplöstes konferensen.

En av de planerade talarna var Greklands förre finansminister Jannis Varoufakis. Polisen ställde inte bara in hans tal – han meddelade också att han hade belagts med ett allmänt förbud mot att verka i Tyskland och att han inte ens fick tala via videoöverföring. Tysk media rapporterar nu att detta straff nu har reducerats till ett inreseförbud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Loren Balhorn
Chefredaktör för Jacobin i Tyskland.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Bosättare fördrev palestinier med hjälp av Israels armé

En israelisk soldat iförd kostym vid ett högtidsfirande organiserat av bosättare på Västbanken. Foto: AP Photo/Leo Correa.

Israelisk militär och bosättare kritiseras av Human Rights Watch för sin behandling av palestinier på Västbanken. Organisationen rapporterar att palestinier har fördrivits från sina hem, och många vågar inte återvända.

– Bosättare och soldater har fördrivit hela palestinska samhällen. De har förstört varje hem, med uppenbart stöd från styrande israeliska myndigheter, säger Bill Van Esveld, biträdande barnrättschef på Human Rights Watch (HRW), i ett uttalande på organisationens hemsida. Han fortsätter: 

– Medan världen fokuserar på Gaza så ökar övergreppen på Västbanken, underblåst av årtionden av straffrihet och likgiltighet bland Israels allierade.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes 18 april, 2024

Borta med vinden

Vattenfall har investerat miljarder i tre stora vindkraftparker runt Fredrika. Produktionen täcker ungefär en procent av hela landets elbehov, men intäkterna för byn och för Åsele kommun är små. Foto: Robert Henriksson / DN / SCANPIX.

Vind- och vattenkraften i trakterna kring Fredrika producerar en procent av Sveriges el. Samtidigt stängs bibliotek och äldreboenden i närområdet. Med de regler som finns i Sverige stannar vinsterna sällan kvar i bygden.

Skylten som visar vägen mot biblioteket sitter kvar i Fredrikas centrum, men i början av februari slog det igen dörrarna för gott.

Bibliotekarien Britt-Marie Arvidsson har kört de två milen in till Fredrika för att visa oss biblioteket. Det ryms i ett enda, lite större rum i den låga röda skolbyggnaden. Trots det begränsade utrymmet finns allt som man kan vänta sig: skönlitteratur, deckare, fakta, och en avdelning om bygden och landets norra delar. Barnen har ett eget hörn med en kåta där man kan krypa in för att läsa i lugn och ro.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Arne Müller
Journalist i Umeå, som har skrivit boken "Norrsken: Drömmen om den gröna industrin", som granskar industriprojekten i norra Sverige.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Google-arbetare avskedas efter protest: ”AI-drivet folkmord”

Teknikarbetare protesterar utanför Googles huvudkontor i San Francisco i december 2023. Foto: Santiago Mejia/San Francisco Chronicle/AP.

28 anställda sägs upp efter att ha kritiserat teknikbolagets samarbete med israelisk militär.

Minst nio anställda på teknikjätten Google greps i tisdags under en tio timmar lång sittprotest inne på företagets kontor i New York City och Sunnyvale. Under onsdagen meddelade Google i ett internt meddelande att 28 anställda har avskedats för medverkan i protesterna, rapporterar The Verge.

– Allt fler är villiga att riskera sina jobb för att stå upp mot medverkan till folkmord, säger organisatören och Google-arbetaren Ray Westrick till Democracy Now!.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 17 april, 2024

Högerextrema norrmän återskapar Hamsuns röst med AI: ”Groteskt”

Författaren Knut Hamsuns signatur. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Författarens ättlingar är skeptiska till projektet – men det högernationalistiska förlaget har inga planer på att stoppa det.

Det norska högerextrema förlaget Legatum Publishing har planer på att använda AI för att återskapa den nazistiska nationalikonen Knut Hamsuns röst. Syftet är att den konstgjorda rösten ska läsa in Hamsuns bok ”Svält” på engelska. 

Då det gått mer än 70 år efter författarens död så tappar förlaget Gyldendal rättigheterna till verket, som därmed får användas av vem som helst. Frågan om upphovsrätten även gäller någons röst är dock inget lagen har beslutat om än.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]