Ledare

Corbyns Lexit är det Storbritannien behöver

Medan Storbritanniens högerkonservativa höger havererar kan Corbyn flytta fram positionerna för en Lexit - en Brexit från vänster. Foto: Alastair Grant/AP/TT.

Det går väldigt väldigt dåligt för Theresa Mays Brexit. Det öppnar upp för chanserna för den brittiska vänstern.

Ledare

Hur går det egentligen för premiärminister Theresa Mays Brexit? Svaret, skulle nog de flesta hålla med om, är väldigt, väldigt dåligt. Inte nog med att David Davis, som agerade sekreterare för Brexit, avgick. Han följdes av Steve Baker från ”The Department for Exiting the EU”. David Davis säger att han stöttar premiärministern men personligen inte kan ställa sig bakom Mays förslag för en så kallad ”mjuk” Brexit. I ett brev till May påstår Davis att förslagen ”gör parlamentets kontroll illusorisk snarare än verklig”. Det vill säga; kontrollen över bland annat ekonomin ligger fortfarande i EU:s händer.

Som för att ytterligare försvåra livet för Theresa May avgick också utrikesminister Boris Johnson kort efter Davis och Baker. Johnson – som bland annat har gjort sig känd genom sitt burdusa överklassmanér – skrev att Mays förslag skulle omvandla Storbritannien till en ”koloni”. Det är tydligt att sprickan i Tories, mellan konservativa och nyliberala element och mellan de som vill lämna EU och de som vill stanna, vidgats under förhandlingarna. Konsekvenserna för May kan bli att hon tvingas lämna posten som premiärminister – och detta bara dagar innan den amerikanske presidenten Donald Trump besöker Storbritannien.

För Corbyns Labour är det här helt rätt tid att flytta fram positionerna och lägga fram tydliga, konkreta förslag för en så kallad ”Lexit” – en Brexit från vänsterhåll. Flytta fokus från migrationen till kapitalet. Argumentera för att människor som passerar gränser inte är problemet, utan att det är pengar som förflyttas över dem som är det. Det borde i nuläget inte vara svårt. De negativa attityder mot invandrare – som nådde sin kulmen under och efter Brexit-kampanjen, med ökade hatbrott som resultat – har förändrats. Nu är det 20 procent, inte som tidigare 50, som ser invandring som ett av Storbritanniens främsta problem.

Corbyn kan argumentera för att människor som passerar EU:s gränser inte är problemet, utan att pengar som förflyttas är det.

Om Labour lyckas med att lägga fram argument för ett socialistiskt Brexit som faktiskt får genomslag, som handlar om att folket ska få makten över den egna ekonomin, kan de komma att bli viktiga för andra europeiska vänsterrörelser som vill bryta med EU. Till Corbyn och hans anhängare vill jag bara säga: Visa att det är möjligt! Och passa på medan de högerkonservativa havererar.

  • Brexit
  • EU
  • Jeremy Corbyn
  • Labour
  • Lexit
  • Storbritannien
  • Theresa May

Ledare