Inrikes

Coronaspridning och slavlika förhållanden på världens största plasthandskefabrik – företaget samarbetar med svenska regioner

Top Glove-fabriken i Shah Alam, Malaysia. Foto: Vincent Thian/AP/TT.

Företaget Top Glove som producerar majoriteten av alla plasthandskar i världen har anmälts av malaysiska regeringen efter anklagelser om tvångsarbete, trångboddhet, låga löner och uteblivna övertidsersättningar.

Inrikes

Det var när en omfattande spridning av covid-19 upptäcktes den 7 december bland arbetarna i staden Meru som myndigheterna reagerade. Spridningen kunde kopplas till företagets arbetarbostäder och tillsammans med arbetsmarknadsdepartementet (JTKSM) valde regeringen att undersöka bostäderna. Vid kontrollerna upptäcktes omfattande missförhållanden i samtliga bostäder. Trångboddheten var stor och det var mycket dålig ventilation i byggnaderna. Situationen var så svår att regeringen skickade in 19 anmälningar mot sex av Top Gloves dotterbolag, meddelar malaysisk media. Företaget är i dag ansvarigt för landets största spridning av covid-19 och 28 fabriker har nu tvingats stänga.

Men misstankarna har funnits där länge. Redan i juli i år förbjöd amerikanska gränskontrollen (CBP) import av produkter tillverkade av företaget efter misstanke om olagliga arbetsförhållanden. Människorättsorganisationer hade redan innan dess varnat om att företaget skuldsätter arbetarna genom att tvingat dem att betala stora summor som inträdesavgift för att få jobba. Detta gör att arbetarna blir låsta till sitt jobb tills skulden är avbetalad. Top Glove ska även beslagtagit pass, något som gör det omöjligt för arbetarna som i hög utsträckning är migranter att lämna landet.

Så sent som 25 mars i år skickade EU:s ambassadör i Malaysia, Maria Castillo Fernandez, ett mejl till landets handelsminister. Hon vädjade om en ökad produktion av plasthandskar med orsak av smittspridningen och föreslog att nya uppfinningsrika lösningar som dygnet runt-produktion bör ses över. Flera arbetare vittnar om 16 timmars arbetsdagar sex dagar i veckan.

Top Glove redovisade en ökning med 2 030 procent av omsättningen mellan perioden september till november i år på och en vinst på 294 procent jämfört med förra året, meddelar The Straits Times.

2019 köpte åtminstone 11 svenska regioner in handskar från företaget Hartmann-Scandicare som har Top Glove som underleverantör enligt en granskning som SVT Nyheter gjorde då. Och trots de nya anklagelserna finns fortfarande samarbeten mellan svenska regioner och det kritiserade företaget.

– Region Skåne har i dag ett avtal med Hartmann-Scandicare, säger Lovisa Appelholm, inköpare på region Skåne. Hon vill inte ge några ytterligare kommentarer om huruvida regionens inköpare känner till anklagelserna mot Top Glove.

– Vi har idag inget avtal med Hartmann-Scandicare. Kontraktet löpte ut i mars och vi valde då att teckna avtal med en annan leverantör, säger Lina Grünewald, upphandlare på region Stockholm.

  • coronakrisen
  • Covid -19
  • plasthandskar
  • skyddsutrustning

Inrikes