Krönika

Dagens Nyheter och andra världskriget

Krönika

På Dagens Nyheters ledarsida (6/4) läxar Niklas Ekdal upp svenska folket för att det fortfarande motsätter sig Nato-medlemskap. Hans argument för svensk anslutning till Nato är att neutraliteten var bra under andra världskriget men att den nu spelat ut sin roll:
”Andra världskriget blev i första hand en kraftmätning mellan två skurkstater: Nazi-Tyskland och Sovjetunionen. Finland tvingades in på den förstnämnda sidan, Norge på den sistnämnda. Sverige hade ingen anledning att ta parti för något av dessa två alternativ.”

Enligt DN:s ledarsida var alltså Norge Sovjet-allierat under andra världskriget. Men denna dom faller ju i så fall inte bara över Norges folk utan över hela den dåvarande demokratiska världen, från Winston Churchill och Charles de Gaulle till svenska anti-fascistiska liberaler som Torgny Segerstedt. Alla dessa blir nu till simpla kommunistlakejer, för att de vågade stå upp mot Adolf Hitler. En tes som givetvis inte är ny. Den drevs hårt av borgerliga pressröster, periodvis även av Dagens Nyheters ledarsida, fram till dess att tyskarnas krigslycka vände vid Stalingrad.

Om andra världskriget och den industriella utrotningen av Europas judar var alltför svårbedömda och komplicerade för att DN:s ledarsida ska kunna ta ställning mot dem, så lever vi idag i en betydligt mer svartvit värld:
”Alla civiliserade länder är ju, eller borde vara, motståndare till anarki, terrorism, miljökatastrofer, humanitära kriser, gränsöverskridande kriminalitet, massförstörelsevapen på drift och nationella sammanbrott”, fortsätter Ekdal. Alltså är neutraliteten föråldrad.

Seriösa historiker som försökt nyansera dagens kommunisthets har påpekat att det är lika ohistoriskt att glömma Josef Stalins Sovjetunionens bidrag till de allierades seger över nazismen som om man skulle bortse från Storbritanniens betydelse för densamma. Niklas Ekdal verkar ha tagit detta på så stort allvar att han har raderat Winston Churchill och andra borgerliga anti-fascister ur historien.
Kvar av andra världskriget blir bara två lika goda kålsupare: Nazi-Tyskland och Stalin-Sovjet och vem som segrade av dessa var likgiltigt. Norges folk lär knappast hålla med.